Blockbuster blijft records breken

FORT LAUDERDALE, 20 APRIL. De Amerikaanse keten van muziek- en videowinkels Blockbuster Entertainment, voor ongeveer 8 procent eigendom van Philips, kan terugkijken op een uitstekend kwartaal.

Qua winst en omzet werden opnieuw records gebroken, ondanks de niet geringe kosten van de voorgenomen fusie met kabeltelevisie-exploitant Viacom. Vergeleken met de cijfers voor het eerste kwartaal van 1993 liep de winst met 62 procent op, van 44,7 miljoen tot 72,6 miljoen dollar. De omzetstijging was in dezelfde orde van grootte en bedroeg eind maart ruim 669,5 (was: 433,4) miljoen dollar. De voorgenomen fusie met Viacom, eigenaar van onder meer de muziekzender MTV, is het bedrijf niet duur komen te staan. De operatie, die via een aandelenruil geschiedt, kwam begin januari - bij de bekendmaking - neer op 8,4 miljard dollar. Blockbuster omvatte eind maart 3666 videowinkels, waaronder de van Philips overgenomen Super-Clubzaken in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er 529 muziekwinkels, waaronder twintig mega-winkels in Europa, Australië en de VS, die gezamenlijk eigendom zijn van Blockbuster en de Britse Virgin Retail-groep.