Actie politie treft IRA's financiële tak

LONDEN,20 APRIL. In een grootscheepse actie van meer dan duizend politiemensen hebben justitie en politie in Engeland en Ierland een poging gedaan het financiële netwerk van de IRA lam te leggen. In een niet eerder vertoonde samenwerking deed de politie op 41 plaatsen in Engeland, Noord-Ierland en de Republiek Ierland invallen en nam documenten, computerbestanden, geld, verdovende middelen en gestolen goed in beslag.

Er zijn acht mensen aangehouden, vier uit Londen en vier uit de Republiek. Maar het veronderstelde brein achter het financiële netwerk van de IRA, een zakenman uit Dublin, is ontsnapt.

De IRA geeft jaarlijks naar schatting 5 miljoen pond (circa 13 miljoen gulden) uit aan de gewapende strijd. Het geld gaat op aan steeds geavanceerdere wapens, aan levensonderhoud van IRA-eenheden en van families van gevangen IRA-leden en aan logistiek.

Net als de loyalistische terreurbewegingen zijn de republikeinen gewend dat inkomen te verzamelen uit criminele activiteiten. De IRA exploiteert haar eigen clubhuizen, heeft een eigen openbaar-vervoersnet met zwartrijdende taxi's en perst - in samenspraak met de loyalistische gangsters - in bepaalde delen van Belfast en Londonderry (bouw-)bedrijven af.

Sir Patrick Mayhew, de Britse minister voor Noord-Ierland, prees de actie van de politie. Hij zei dat inbeslagname van de fondsen de terroristen “afhoudt van de wandaden die ze in de zin hebben”. Een soortgelijke actie aan het eind van de jaren tachtig heeft de loyalistische terroristen volgens de politie twee miljoen pond per jaar aan inkomsten gekost.