WATERKERS-AVOCADOSALADE

Bij de in februari gehouden Fine Food Fair in Maastricht kreeg ik een heerlijke oliesoort te proeven bij een Oostenrijkse stand.

In de fles was de kleur zwart, maar uitgeschonken was de olie prachtig donkergroen. De smaak leek in eerste instantie op die van een aromatische walnotenolie, maar in werkelijkheid bleek hij van pompoenpitten gemaakt te zijn. Oostenrijkers gieten wat van deze olie in een pan na het bakken van een biefstuk en maken zo een verrukkelijke saus. Ik vond hem heerlijk in een dressing met de salade hieronder. Pompoenpittenolie is helaas (nog) moeilijk verkrijgbaar. Wie hem niet kan vinden kan er walnote- of hazelnote-olie voor in de plaats gebruiken. Vervang in dit geval de pompoenpitten in het recept door walnoten of hazelnoten.

Voor 4 personen

1 grote bos waterkers, bijgesneden, gewassen en drooggeslingerd

1/2 radicchio, gewassen en in stukken gescheurd

1 grote rijpe avocado, gepeld en in dunne plakken gesneden

4 grote witte champignons, schoongeveegd en in dunne plakken gesneden

2 hardgekookte eieren, gepeld en in dunne plakken gesneden

circa 50 gram Roquefort, verkruimeld

2 eetlepels pompoenpitten, geroosterd, of 3 eetlepels grof gehakte geroosterde walnoten of hazelnoten

Dressing

1 theelepel zout

4 eetlepels vers citroensap

4 eetlepels pompoenpitolie

Doe de waterkers en radicchio in een brede ondiepe slakom. Schik de plakken avocado, champignons en hardgekookt ei tussen de blaadjes. Strooi er de verkruimelde Roquefort en de geroosterde pompoenzaden over. Doe voor de dressing het zout in een kom. Giet er al kloppend het citroensap bij en vervolgens de pompoenpitolie. Dien de salade op als voor- of bijgerecht en geef er de dressing apart bij.

    • Kim Maclean