Volleyballers sluiten akkoord met bond over speelvergoeding

ROTTERDAM, 19 APRIL. Het Nederlands volleybalteam zal dit jaar op volle sterkte aan de World League en het wereldkampioenschap meedoen. De spelers bereikten in Amsterdam met de bond (NeVoBo) overeenstemming over hun verbintenis. Spelverdeler Peter Blangé en aanvaller Ron Zwerver hadden gedreigd niet voor Oranje te zullen uitkomen indien zij geen beter contract zouden krijgen. “We zijn tevreden”, zei Blangé gisteravond. “Alle spelers zijn er beter op geworden.” Lachend: “Ik denk dat de andere spelers ons wel dankbaar zullen zijn.”

Gisteren zou de eerste training in sporthallen Zuid in Amsterdam worden gehouden. Van trainen kwam echter niets terecht. Er werd alleen onderhandeld over financiële zaken. Het gesprek met bondsdirecteur Theo Hoex duurde drieëneenhalf uur. “Het was hard tegen hard”, aldus Blangé. Tijdens het onderhoud moest Hoex een aantal keren telefonisch overleg plegen met collega-bestuurders en sponsors. De bond geeft volgende week opening van zaken over de wijze waarop er uiteindelijk tot een oplossing is gekomen. Blangé: “Dat is ook voor ons nog een beetje vaag.”

Vooral voor bondscoach Joop Alberda was de positieve afloop een opluchting. Hij moest uiterlijk op 1 mei zijn werkgever, de Rijksuniversiteit Groningen, laten weten of hij tussentijds zou terugkeren of dat hij op 'uitleenbasis' tot en met 1997 fulltime bij de NeVoBo zou blijven. Door de ontwikkelingen kon hij definitief voor de laatste mogelijkheid kiezen. Alberda had zijn functie van bondscoach beschikbaar willen stellen indien Blangé en Zwerver niet zouden deelnemen. Het is Alberda nog niet gelukt Peter Murphy als assistent naast zich te krijgen. Er is geen geld om de voormalige bondscoach van de vrouwen een volwaardig contract aan te bieden.

Ron Zwerver ontbrak vanmiddag in Amsterdam bij de eerste centrale training. Hij is in Italië met zijn club Treviso verwikkeld in de finale van de play-offs. Die zijn uiterlijk 30 april afgelopen. Daarna voegt Zwerver zich bij de nationale ploeg. Dat geldt ook voor Rob Grabert en aanvoerder Henk-Jan Held die met de Italiaanse club Reggio Emilia zijn gedegradeerd uit de Serie A, maar de nacompetitie nog moeten afmaken. Brecht Rodenburg is de vierde speler die voorlopig ontbreekt. Hij herstelt van een operatie aan zijn been. Naar verwachting is hij over twee weken weer volledig inzetbaar.

Donderdag vertrekken de volleyballers naar Portugal. Daar wordt in Guarda een toernooi gespeeld met Bulgarije, Noorwegen en het thuisland. Volgende week staat er nog een oefenwedstrijd in en tegen Duitsland op het programma. Oranje speelt op 6 en 7 mei in Havana de eerste duels in de World League tegen Cuba.