Van Lanschot gaat emigrerende rijke klanten achterna

DEN BOSCH, 19 APRIL. F. van Lanschot Bankiers, de middelgrote Bossche bank die voor 80 procent in handen is van de Britse National Westminster Bank, gaat verder in het buitenland penetreren om haar emigrerende vermogende klanten te behouden. De bank wil nog dit jaar een tweede kantoor in België openen voor vermogende Nederlanders, zo vertelde bestuursvoorzitter drs. H. Heemskerk gisteren bij de presentatie van het jaarverslag.

Van Lanschot wil verder haar bestaande vertegenwoordiging in Zürich binnen een halfjaar opwaarderen tot een volledig bankkantoor. Van Lanschot wil haar Zwitserse kantoor operationeel hebben in het geval de Europese Unie snel besluit tot de invoering van een uniforme bronbelasting op rente-inkomsten. Als dat zover komt, verwacht de bank een massieve kapitaalbeweging uit landen als België en Luxemburg naar niet-EU-lid Zwitserland.

Om deze en andere expansieplannen te financieren zal Van Lanschot “een dezer jaren” met haar aandelen naar de beurs gaan. De beursplannen zijn de laatste twaalf maanden onder invloed van hogere koersen van bankaandelen een stuk concreter geworden, zo gaf Heemskerk aan. Vorig jaar had hij nog een termijn van een jaar of tien in gedachten voor de beursgang. National Westminster, de belangrijkste aandeelhouder, is akkoord met een beursintroductie als dat in het belang van de bank is, aldus Heemskerk. Andere aandeelhouders zijn de familie Van Lanschot (13 procent), verzekeraar Delta Lloyd (ruim 5 procent) en het personeel.

Bij de beursgang zal Van Lanschot ook nieuwe aandelen uitgeven om de groeiplannen te financieren. De bank wil met haar kantorennet in Nederland (nu 23 vestigingen) een landelijke dekking (circa 30 kantoren) bereiken en ook in België doorgroeien naar een twintigtal eigen vestigingen. Nu is dat er nog maar een. Om die ambities te realiseren denkt de bank ook aan een overname van een lokale Belgische partij die actief is in financiële dienstverlening aan vermogende particulieren, zoals vermogensbeheer, effectenhandel en verzekeringen, (“private banking”).

In dit marktsegment claimt Van Lanschot in Nederland een geheel eigen geïntegreerde aanpak en een marktaandeel van ruim 10 procent onder de 50.000 (door het CBS getelde) miljonairs. Bij de “gewone vermogenden” - mensen met een ton of meer belegd vermogen - zit de bank op een marktaandeel van een procent of vijf. Deze markt omvat naar Van Lanschots taxatie circa 300.000 mensen.

De nadruk op private banking heeft Van Lanschot vorig jaar geen windeieren gelegd. De bank boekte voor het eerst meer dan 100 miljoen aan provisies (voor onder meer vermogensbeheer en effectenorders), een stijging van 30 procent. De rentebaten, de belangrijkste inkomstenbron, stegen maar met iets meer dan 1 miljoen gulden tot 137 miljoen. Deze trage toename hangt samen met een onplezierige rentestructuur en een geringe kredietgroei.

Dit jaar wil de bank de bordjes verhangen en moeten de rentebaten de snelste groeier zijn. Van Lanschot denkt garen te spinnen bij de ontwikkeling van de rentestand en bij de aantrekkende conjunctuur. De korte rente (die banken aan spaarders en andere geldgevers aanbieden) ligt al weer enkele maanden duidelijk onder de rente die de bank haar kredietnemers berekent. Van Lanschot had het afgelopen jaar al een overschot aan toevertrouwde middelen en moest dat geld, rond 500 miljoen, bij gebrek aan kredietvraag uit de belangrijste doelgroep (middelgrote en familiebedrijven) in arren moede maar bij andere banken wegzetten. Heemskerk ziet echter aantrekeknde economische bedrijvigheid en kiest daarom na een jaar of drie terughoudendheid voor expansie op de bedrijvenmarkt.

Van Lanschot verwacht bij een gematigde kostengroei een netto winst uit het gewone bedrijf die zeker zo hoog is als vorig jaar (34 miljoen). De inkomsten stegen vorig jaar met meer 10 procent tot een kleine 254 miljoen. Deze stijging is sneller dan die van de kosten, die ruim 7 procent opliepen tot net geen 206 miljoen. Na aftrek van ruim de helft hogere belastingen (ruim 14 miljoen) en opnieuw hogere reserveringen voor kredietproblemen (2 miljoen meer op 32 miljoen) is het bedrijfsresultaat 16 procent hoger op 34 miljoen. Bovendien heeft de bank een boekwinst behaald op de verkoop van het 49 procent belang in Comfort Financieringen (vaste klantenkaarten en consumptief krediet) van 19,7 miljoen.