Tuur heeft draaien en tollen ingeruild voor zuivere stoot

ROTTERDAM, 19 APRIL. Regilio Tuur ziet zichzelf als een powerhouse. De 26-jarige bokser, die zijn taal doorspekt met Amerikaanse uitdrukkingen, voelt zich weer de man die keihard stoot. Zijn tegenstander Bobby Johnson ondervond Tuurs stootkracht gisteravond in Ahoy'. De Amerikaan ging technisch knock out in de vierde ronde. Tuur heeft het beweeglijke in de ring ingewisseld voor meer rust, waardoor hij gerichter en harder kan stoten. “Ik ben meer animal, zo noemt mijn trainer dat.”

Met zijn overtuigende zege bevestigde Tuur dat hij zich volledig kan vinden in de verandering, die zijn Panamese trainer Hector Roca hem heeft voorgeschreven. “Het publiek wil een aanvallende bokser zien, geen movie star”, hield de Panamees hem voor. Tuur was volgens Roca te veel bezig met ontwijken, met bewegingen van het lichaam, terwijl je uit een vaste stand de meeste kans hebt om raak te stoten. Hij kan hard en raak stoten, maar dat wapen raakte op de achtergrond door het draaien en tollen in de ring.

Tuur: “Uitgangspunt is dat je op het niveau waarop ik nu beland ben, rekening moet houden met de tegenstander en diens eigenschappen. Relaxen kan niet meer. Ik leek misschien wel opgefokt, maar dat was de bedoeling. Ik moet mezelf pushen.” Zijn reactie na het einde van de tweede ronde (Tuur gaf zijn tegenstander onbeheerst een stoot na het luiden van de bel), was een kwestie van afstraffen. “Hij gaf me een tik en misschien kwam dat over als een vriendelijk gebaar, maar op dit niveau moet je dat gelijk afstraffen. Als je niks doet ben je namelijk snel geïntimideerd en betaal je de tol in bijvoorbeeld ronde vijf of zes.”

Tuurs reactie, die hem een officiële waarschuwing kostte, kwam overdreven over. Voormalig Europees kampioen halfzwaargewicht Rudi Koopmans: “Hij maakt het zich nog te moeilijk. Hij zet zijn tegnstander goed vast in een hoek, maar laat hem dan ontsnappen. Dat was zo in zijn vorige partij en vanavond eigenlijk weer. Zijn tegenstander staat heel breed voor hem en hij komt alleen buitenom, terwijl hij binnendoor kan komen. Dat hij onder druk staat begrijp ik wel. Er wordt veel van hem verwacht.”

In Ahoy' vermaakten zo'n tweeduizend toeschouwers zich met Tuurs metamorfose. In de vierde ronde beëindigde scheidsrechter Meijer de ongelijke strijd. Johnson was kansloos tegen Tuurs stoten op het lichaam, zijn hoeken en zijn opstoten. Het betere sloperswerk verrichtte hij in de slotminuut van de derde ronde.

Door zijn zege bleef Tuur op schema voor een partij om een wereldtitel, waarbij zijn management de keus heeft uit vier bonden. Rotterdam kan hem pas op 24 septemer een kans op een wereldtitelstrijd bieden. Maar stilzitten is funest voor Tuur, zo weet hij zeker zelf. Vandaar dat voor hem in juli een partij in de Verenigde Staten zal worden gezocht. “Ik ben klaar voor een partij om de wereldtitel, maar ik begrijp de commerciële argumenten om pas in september iets te organiseren. Stilzitten tot dan zou voor mij heel slecht zijn.”

Tuur komt daarom nogmaals in actie, alvorens een wereldkampioen zich in Rotterdam zal melden om de titel tegen hem op het spel te zetten. In de WBO-versie komt de titel waarschijnlijk vacant. De Puertoricaanse IBF-kampioen Molina is tweede keus. De eerst gezochte tegenstander blijft WBC-kampioen Azumah Nelson uit Ghana. Maar een gebroken hand houdt Nelson al geruime tijd buiten de ring. De Amerikaanse WBA-kampioen Hernandez wordt door het management van Tuur nog de minst waarschijnlijke gegadigde genoemd.

Don Diego Poeder won gisteren zijn eerste profpartij. De Rotterdammer versloeg Ken Woods op technisch knock out in de tweede ronde. Poeders tegenstander viel in Ahoy' vooral op door zijn buikje.

    • Theo Reitsma