Turkse strijdmacht blijft voorlopig in N-Irak

ANKARA, 19 APRIL. Turkse commando's, ondersteund door gevechtsvliegtuigen en helikopters, blijven voorlopig in Noord-Irak in het kader van de strijd tegen de separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK). Volgens een officiële zegsman bevinden zich momenteel 5.000 man Turkse troepen in de Iraakse grensstreek. Bij de operatie tegen de PKK, die vorige week dinsdag begon, zouden inmiddels 60 guerrillastrijders zijn gedood en verscheidene schuilplaatsen en voedsel- en wapendepots ontmanteld.

Militaire woordvoerders in de regio bevestigen dat de Turkse commando's in Iraaks Koerdistan blijven tot dat de operatie tegen de PKK in Zuidoost-Turkije wordt beëindigd. Turkije heeft de afgelopen maand 100.000 extra militairen in het strijdtoneel in het zuidoosten van het land gestationeerd, waarmee de totale sterkte van de Turkse veiligheidsmacht ter plaatse (inclusief politie en dorpswachten) op zo'n 400.000 man is gekomen. De aanvoer van aanvullend militair materieel duurt nog steeds voort. Het plan is om in de zomer volledig met de PKK af te rekenen.

De grensoverschrijdende acties concentreren zich volgens Turkse persberichten rondom Sivi en Haftanin in Noord-Irak, tegenover de Turkse grensplaatsen Çucurca en Uludere. Daarnaast worden bombardementen uitgevoerd rondom Derkar en Kanimasi in Iraaks Koerdistan. Het zijn bergachtige gebieden, die door de PKK worden gebruikt als schuilplaatsen. In Turkije zelf zijn het Gabargebergte en de Mezi-regio het doelwit van intensieve militaire aanvallen. Bronnen in Diyarbakir, de grootste stad in het Koerdische zuidoosten van Turkije, zeggen dat veel dorpelingen in het Gabargebergte hun huizen hebben verlaten en naar Noord-Irak zijn gevlucht. Datzelfde zouden de guerrillastrijders van de PKK in deze regio hebben gedaan. Tot zover onze correspondent.