Rente VS loopt op met kwartpunt tot 3,75 pct

NEW YORK, 19 APRIL. De Amerikaanse geldmarktrente is gisteren met een kwartpunt gestegen tot 3,75 procent. Dat is het resultaat van een verdere verkrapping van de geldhoeveelheid door de Federal Reserve Bank, het Amerikaanse stelsel van centrale banken.

De verhoging van de federal fund rate, de rente waartegen banken van elkaar lenen, kwam als een verrassing. Eerdere verhogingen met een kwartprocent op 4 februari en 23 maart volgden op vergaderingen van de FOMC (Federal Open Market Committee), het beleidsbepalend orgaan van de Fed. De verwachting was dat de Fed daarom zou wachten tot 17 mei. Dan is de volgende FOMC-vergadering.

President Clinton zei begrip te hebben voor de stap van de Fed. Hij voegde eraan toe dat er op dit moment geen onrustbarend inflatiegevaar was. “Als de markten rationeel reageren, dan moeten ze de verhoging kalm verwerken”, aldus de president.

De reactie van de markten was redelijk beheerst. De Dow-Jonesindex van de dertig hoofdfondsen verloor 45 punten maar herstelde zich later iets om tenslotte toch 41,05 punten lager te eindigen op 3620,42. De toonanngevende gevende 30-jarige obligatie ging meer dan een punt in koers omlaag tot 86,25 punten zodat het rendement steeg tot 7,39 procent. Elk punt staat voor 10 dollar op een obligatie van nominaal 1000 dollar.

Als gevolg van de rentestijging verhoogde een aantal vooraanstaande banken, zoals Citibank, Chemical Bank en BancOne, de prime-rate, de rente waartegen banken aan hun beste klanten lenen, met een half procent tot 6,75. De stijging van de geldmarktrente leidt echter ook tot hogere variabele hypotheekrentes, credit-cardrentes en persoonlijke leningen. Dat maakt al het kopen op krediet duurder en werkt remmend op de economische groei.

“De obligatiemarkt voorziet nog meer verkrappingen, hogere rentes in alle gelederen van de economie, wat schadelijk is voor de economie”, aldus Marylin Schaja, geldmarktanalist bij de bank Donaldson, Lufkin & Jenrette. De rentestijging was aanleiding voor marktprofeet Elaine Garzarelli van Lehman Brothers om haar geschatte bedrijfswinsten voor 1995 te verlagen.