Philips krijgt harde klappen op verzwakt Damrak

AMSTERDAM, 19 APRIL. De koersen van obligaties en aandelen kregen vanmorgen zware klappen te verwerken op de Amsterdamse effectenbeurs. Bij de internationale fondsen moest Philips fors terrein prijsgeven.

AMSTERDAM Philips is één van de internationals die ook op Wall Street zijn genoteerd. Het elekronicaconcern, dat gisteren sloot op 25,40 gulden, noteerde omstreeks het middaguur 1,60 gulden lager, een verlies van 4,1 procent. Omstreeks het middaguur waren 600.000 stukken Philips verhandeld. “Het probleem is dat niemand die stukken wil kopen”, verklaarde een handelaar de forse koersdaling van Philips.

Wall Street daalde gisteren scherp nadat de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de geldmarktrente verhoogde. De Europese beurzen zetten vanmorgen de forse koersdalingen van gisteren voort. Londen verloor ruim 23 punten en de dollar verloor ook terrein. De graadmeter van de beurs, de Amsterdam EOE-index, zakte bijna acht punten tot onder de 414 punten, een daling van 1,8 procent. De obligatiemarkt zette de daling eveneens voort.

De internationale waarden moesten verder terrein prijsgeven. Zo verloor Akzo 1,70 gulden op 225,80 gulden en ging Unilever 1,10 achteruit naar 207,30 gulden. Philips moest een gulden omlaag naar 56 gulden en Koninklijke Olie twee kwartjes naar 208,10 gulden.

De financiële waarden, die het gisteren hard te verduren hadden gekregen door de Amerikaanse maatregel, ging als groep verder omlaag. In de koersen van de industriewaarden zat niet veel muziek. Alleen raambekleder Hunter Douglas zocht het met 79 gulden een gulden lager op. Hoogovens moest zeventig cent omlaag op 62 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York werd gisteren verrast door stijgende rente. Het Amerikaanse centrale-bankenbestuur liet weten scherpere eisen te stellen aan de reserves van de commerciële banken, waardoor de geldmarktrente omhoog ging. Net als bij de twee voorgaande malen lijkt het bankbestuur te mikken op een stijging van de zogenoemde federal funds rate met een kwart procent.

De obligatiekoersen en daarmee de aandelenkoersen reageerden met een behoorlijke daling. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen zakte met 41,05 punten tot 3620,42 punten. Het maximale verlies van de beursindex bedroeg maandag 46 punten. De omzet bereikte de 273 miljoen aandelen na 309 miljoen op vrijdag. Het was niet zozeer de rentemaatregel, als wel het moment waarop dat als verrassend werd ervaren.

De beurs heeft zich nog niet hersteld van de voorgaande twee rentemaatregelen en het jongste besluit draagt zeker niet bij tot stabiliteit, zo werd er geredeneerd. De Amerikaanse centrale banken willen met hun maatregelen voorkomen dat bij de huidige groei van de economie de inflatie al te sterk toeneemt. Ze achten hun huidige beleid beter dan een plotselinge, vrij grote renteverhoging op het moment dat de inflatie al sterk is opgelopen.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot lager, in navolging van Wall Street, waar de koersen door een verhoging van de geldmarkttarieven een duw kregen. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 85,02 punten tot 20.192,34.