Obligatiekoersen duikelen; Rente naar hoogste punt in 14 maanden

AMSTERDAM, 19 APRIL. De Nederlandse kapitaalmarktrente is vanmorgen fors gestegen op de financiële markten.

Het rendement op tienjarige staatsleningen, de maatstaf voor de lange rentetarieven in Nederland, steeg vanmorgen naar 6,80 procent tegen het middaguur, het hoogste niveau sinds februari 1993. Gisteren stond het rendement al 0,15 procent hoger op 6,62 procent.

Handelaren spraken vanmorgen van een bedrukte stemming op de obligatiemarkt, waar de omzetten in verhouding laag waren, maar de prijs van Nederlandse obligaties omlaag duikelde. Vooral buitenlandse beleggers werden aangewezen als verkopers van Nederlands schuldpapier.

Directe reden voor de koersdaling zijn de gestegen Amerikaanse rentetarieven. De obligatiekoersen in de Vernigde Staten liepen gisteren klappen op, nadat de Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, het signaal afgaf dat de geldmarktrente verder stijgt naar 3,75 procent. De Europese obligatiemarkten, met name de Duitse, volgden gisterenmiddag en vanochtend de Amerikaanse koersval.

Nederlandse obligaties worden bovendien geplaagd door onzekerheid over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van 3 mei aanstaande. Met name buitenlandse beleggers vrezen een minder strikte begrotingsdiscipline in een volgend kabinet. Een handelaar voegde hier aan toe dat de onzekerheid in de obligatiemarkt dergelijke sentimenten versterkt, met name in het buitenland. Bovendien heeft Nederlandse schuldpapier nog steeds last van de veranderde inflatiedefinitie van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hierdoor steeg op papier de inflatie in Nederland in maart van 2,5 naar 3 procent. Vergeleken met de Duitse 10-jarige Treuhand-lening - die als vergelijkingsmateriaal wordt gebruikt tussen de Duitse en Nederlandse rente, was de Nederlandse kapitaalmarktrente 0,24 procent hoger. Tot in de eerste maanden van dit jaar was de Nederlandse kapitaalmarktrente nog lager dan de Duitse.

De 7,5 procents dertigjarige staatslening noteerde tegen het middaguur voor het eerst sinds de uitgifte begin verleden jaar onder de 100 gulden. Daarmee is het rendement boven 7,5 procent gestegen. Eerder dit jaar haalde het ministerie van financiën bij de heropening van de lening nog aanzienlijke overwinsten op, omdat de vervolguitgifte toen nog op 117 gulden werd gedaan. Ook de effectenbeurs bleef niet onberoerd. De Amsterdam EOE-index, de belangrijkste graadmeter op de beurs, sloot gisteren al ruim 3,7 punten lager. Tegen het middaguur stond de AEX-index, die gisteren sloot op 414,3 punten, op een verlies van bijna zeven punten.