Nixon in het ziekenhuis na beroerte

NEW YORK, 19 APRIL. De voormalige Amerikaanse president Richard Nixon (81) is getroffen door een hersenbloeding. Hij is opgenomen in de intensive-care-afdeling van een ziekenhuis in New York. Zijn toestand werd door zijn woordvoerster als stabiel omschreven.

Burgemeester Rudolph Giuliani van New York, die in het ziekenhuis sprak met Nixons dochter Tricia, vertelde dat de oud-president niet kon spreken. Hij was wel bij bewustzijn en onderging een behandeling met bloedverdunners. Ook de evangelist Billy Graham vervoegde zich gisteravond in het ziekenhuis.

Richard Nixo,n die in 1968 werd gekozen als 37ste president van de Verenigde Staten, trad in 1974 af, toen een afzettingsprocedure tegen hem dreigde wegens de Watergate-affaire, de inbraak in het hoofdkwartier van de Democratische partij en de pogingen van het Witte Huis om het onderzoek daarnaar tegen te werken. Nixons opvolger, Gerald Ford, verleende Nixon tot ergernis van velen straffeloosheid voor alle misdaden die hij tijdens zijn presidentschap had begaan, zou kunnen hebben begaan of waarbij hij mogelijk betrokken was geweest.

Na zijn aftreden trok Nixon zich geruime tijd terug uit het openbare leven, maar later deed hij weer van zich horen door tal van publikaties. Hij schreef negen boeken en maakte tal van buitenlandse reizen. Vorige maand baarde hij nog opzien door een ontmoeting met de Russische nationalist Zjirinovski. “Ik deed in Rusland iets wat niemand anders deed, iets dat ik tijdens mijn tien bezoeken aan de Sovjet-Unie nooit deed”, zei hij. “Ik had ontmoetingen met iedere oppositieleider, ik ontmoette iedereen. Het is heel belangrijk om in een democratie niet alleen de mensen die aan de macht zijn te ontmoeten.” Voor president Jeltsin was deze ontmoeting reden om Nixon niet te willen spreken. (AP, Reuter)