Libanon breekt met Irak na incident

BEIROET, 19 APRIL. Libanon heeft gisteren de diplomatieke betrekkingen met Irak verbroken nadat Bagdad had geweigerd de diplomatieke onschendbaarheid op te heffen van twee diplomaten die in Beiroet zijn gearresteerd op beschuldiging van moord op een vooraanstaande Iraakse dissident.

De resterende Iraakse diplomaten moeten het land binnen 72 uur verlaten. De enige Libanese diplomaat in Bagdad was vorige week al teruggeroepen. Volgens de Libanese minister van informatie, Michel Samaha, hebben de diplomaten, de culterele en de handelsattaché van de Iraakse ambassade in Beiroet, bekend medeplichtig te zijn aan de moord op de rijke zakenman Taleb as-Suheil op 12 april. Ze hadden hun orders per telex uit Bagdad ontvangen, aldus Samaha. De feitelijke dader, een bewaker van de Iraakse ambassade, heeft zijn toevlucht gezocht in het ambassadegebouw, samen met een vierde man die in verband met de moord wordt gezocht. De Libanese autoriteiten zullen de diplomaten voor de rechter te brengen, met het argument dat hun diplomatieke onschendbaarheid door de breuk is komen te vervallen. De betrekkingen tussen Libanon, dat wordt gedomineerd door Iraks aartsrivaal Syrië, en Irak zijn al jarenlang slecht. (Reuter)