Hamas pleegt nu aanslag op bus in Jeruzalem

TEL AVIV, 19 APRIL. De moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas heeft gisteren de verantwoordelijkheid op zich genomen voor een aanslag in een bus in Jeruzalem waarbij vier passagiers en de 17-jarige Palestijnse aanvaller werden gewond.

De Palestijn viel de passagiers in bus 25 met een bijl aan voordat een soldaat tussenbeide kwam en hem met geweerschoten in zijn been verwondde. Door de bijlslagen werden twee busreizigers gewond, terwijl de schietende soldaat onder de passagiers ook twee gewonden maakte. Niettemin zijn politiekringen van oordeel dat de soldaat door zijn optreden een “grote ramp” in de bus heeft voorkomen. Het incident had plaats in de na 1967 gebouwde joodse wijk Neve Yaacov in Noord-Israel, niet ver van Ramallah.

In de afgelopen paar weken had Hamas al twee bomaanslagen in Israelische bussen gepleegd, waarbij in totaal 12 Israeliërs en de twee daders werden gedood. Na de moord op 30 Palestijnen in een moskee in Hebron op 25 februari door een kolonist kondigde Hamas vijf wraakacties aan. Met inbegrip van de aanslag van gisteren zouden daarvan reeds drie zijn uitgevoerd. In alle gevallen, in Afula, Hadera en Jeruzalem, werden bussen aangevallen.

Premier Rabin heeft de verschillende veiligheidsdiensten en het leger opdracht gegeven de druk op Hamas in de bezette gebieden te vergroten. In antwoord daarop zijn gisteravond en vanochtend in totaal meer dan 280 fundamentalistische activisten, in meerderheid aanhangers van Hamas, aangehouden in door Israel bezet gebied, aldus Palestijnse bronnen. Leiders van Yasser Arafats guerrillaorganisatie Al-Fatah in bezet gebied zijn woedend over de arrestaties, te meer omdat Israel en de PLO op het ogenblik in Kairo onderhandelen over het vrijlaten van alle Palestijnse gevangenen.

Intussen hebben gisteren twee Palestijnse ooggetuigen van de massamoord in de moskee in Hebron voor de onderzoekscommissie-Shamgar verklaard dat er uit twee verschillende richtingen op de biddende Palestijnen werd geschoten. Eerdere Palestijnse getuigen hadden eveneens voor de commissie verklaard dat de kolonist dr. Baruch Goldstein, die zelf ook werd gedood, niet als enige in de moskee het vuur had geopend.