Foto

Foto: KESTEREN - Zaterdag zijn op de bijenmarkt in Kesteren door Veluwse imkers 135 bijenvolken verkocht, volgens de Algemene Nederlandse imkersvereniging ruim voldoende voor de bestuiving van alle fruitbomen in de Betuwe.

Deze week is de bestuiving van de vroegste fruitsoorten begonnen. Ondanks de vrij grote sterfte onder bijen in de afgelopen winter was er voldoende aanvoer, ook voor de zaadtelers in West-Nederland. Voor de zaadtelers kocht de marktmeester 30 tot 40 volken op. De bestuiving van bloemen bij de zaadtelers ligt, afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar voor het grootste deel na die van de fruitbomen in de Betuwe.

Bijen huizen in kasten en korven. Bijenvolken die niet in boomgaarden worden geplaatst, worden verhandeld. Per korf bracht een volk van ongeveer 20.000 bijen gemiddeld 100 gulden op in Kesteren, en per kast met een volk van 30.000 bijen 200 gulden. Voor elke hectare boomgaard zijn drie volken nodig, in totaal 60.000 tot 80.000 bijen.

Elk bijenvolk gedoogt slechts één koningin in zijn midden. Wanneer meer koninginnen proberen de kolonie binnen te dringen, worden ze onverbiddelijk doodgestoken. In de 'zwermtijd' die half mei begint, komen er weer jonge koninginnen en vertrekt bij elk volk de oude koningin.

Imkers plaatsen de bijenvolken in het na-seizoen in een open schuur voor de overwintering. De sterfte tijdens de afgelopen winter kan volgens de imkersvereniging mogelijk te maken hebben met de natte nazomer van 1993, toen er nog wel voldoende honing als voedsel voor de overwintering beschikbaar was, maar te weinig stuifmeel, het voedsel voor jonge larven, waardoor er te weinig aanwas van larven ontstaat. (Foto NRC Handelsblad/ Freddy Rikken)