Crown Van Gelder verwacht winstjaar

Crown Van Gelder Papierfabrieken gaat ervan uit dat zij dit jaar winst boekt.

Directeur M. Veth wilde gisteren tijdens de toelichting op het jaarverslag over 1993 geen prognose geven over de omvang van het positieve resultaat. Het eerste kwartaal is vergelijkbaar geweest met de uitkomsten over de eerste drie maanden van 1993, maar exacte cijfers verstrekte hij niet. De Velsense onderneming heeft in een eerste kwartaal nog nooit zoveel verkocht en verscheept als in de eerste drie maanden van 1994, zo deelde hij mede. De produktiecapaciteit kon ten volle worden benut.

Vrijwel de gehele Westeuropese papierindustrie draait op volle toeren, aldus Veth, maar het is nog zeer onzeker of de toeneming van de vraag een structureel karakter draagt dan wel tijdelijk van aard is. De grondstof cellulose wordt in een half jaar tijd de helft duurder. De prijsverhoging van 1 januari is in de maanden januari en februari verwerkt in de papierprijzen, die van maart en april zijn per 1 april doorberekend. De prijsverhoging van 1 mei gaat vanaf die datum meetellen.

Verleden jaar daalde de winst van CVG van 12,6 miljoen tot 7,1 miljoen gulden. De omzet liep terug van 219,3 miljoen tot 186,4 miljoen gulden en het over 1993 voorgestelde dividend daalde van 6 tot 4 gulden.