Crisis

Omdat het er de schijn van heeft dat de Amerikaanse tennisster Lindsay Davenport iets in de buurt van 82 kilo weegt, terwijl de weegschaal bij Brenda Schultz 78 kilo zal aanwijzen, is de vraag gesteld of Richard Krajicek toch wellicht gelijk had toen hij destijds op Wimbledon zijn mening poneerde dat veel vrouwelijke tennissers “vette varkens” waren. Echt belangrijk is het niet en hij heeft die uitlating inmiddels luidkeels betreurd. Mag iemand eens een keer zijn mond voorbij praten? Veel belangrijker voor Krajicek is zijn succesvolle terugkeer in de grote wedstrijdencyclus. Zijn overwinningen in het toernooi van Barcelona illustreren dat zijn periode van omstreeks vijf maanden in zijn persoonlijke ziektewet goed is besteed geweest. Hij heeft best wel eens aan zichzelf getwijfeld en gevreesd dat zijn tennisloopbaan ernstig in gevaar was, ook toptennissers is niets menselijks vreemd, maar hij heeft doorgezet. Mentaal lijkt hij door de tegenslag van vorig jaar sterker te zijn geworden en misschien als speler ook beter.

Intussen heerste er in het mannentennis niet zozeer een crisis, want al is Pete Sampras zo allround superieur, dat hij voorlopig comfortabel op de troon van de wereldkampioen zit, achter zijn rug vechten Stich, Courier en Edberg met grote verbetenheid om ooit Sampras beentje te lichten. Bij de dames liggen de zaken helaas minder florissant. Aan de top staat Steffi en na 'die Gräfin' komt er een hele tijd niets. Dan arriveert Sanchez-Vicario, die al ontelbare malen door Graf van de baan geveegd is. Wat daar achter zit (Conchita Martinez, Martina Navratilova, Jana Novotna, Sabatini, Fernandez en Natali Svereva) is of aan stoppen toe, - Navratilova, na haar schitterende loopbaan - of is dermate inferieur aan de Duitse topper, dat die dames alle hoop op de eerste positie inmiddels zullen hebben opgegeven, tenzij Graf een been breekt.

Het is dus hoog tijd voor nieuw bloed. Damestennis is rond de top vervelend geworden en sommigen geven Monica Seles daarvan de schuld. Maar wie bepaalt of hier sprake is van schuld? De messteek van een jaar geleden is medisch gesproken al lang genezen, maar het zieltje bibbert wellicht nog na. Het kan ook zijn dat Seles weinig trek meer heeft in hervatting van een carrière, waarin zij alles al gewonnen heeft. Men fluistert dat zij uitkijkt naar een andersoortige levensvervulling en daarbij in de richting van theater, film en/of de modewereld denkt. Het is een merkwaardig meisje, dat moeilijk te peilen valt en het bovendien aardig vindt de sportwereld in spanning te houden. Mogelijk staat zij er plotseling weer, maar ook dan is de behoefte aan nieuw talent groot. Sponsors lopen weg, televisiemaatschappijen mijden damestoernooien, sterren van een paar jaar geleden, Gabriela Sabatini voorop, hebben hun dromen niet kunnen waarmaken. De oudste van de zusjes Maleva heeft haar terugtreden al aangekondigd en als Aranxta Sanchez doorgaat met vier volvette hamburgers per dag te consumeren, kan zij straks als een balletje over de baan rollen, maar de doortrainde Steffi al helemaal niet meer bedreigen. Kortom: er moet wat gebeuren, anders verdwijnt het damestennis uit de internationale belangstelling. Wat jammer zou zijn.

    • Herman Kuiphof