Centrum Barcelona doelwit aanslag ETA

MADRID, 19 APRIL. Bij een aanval met granaten op het militaire gouvernement in het centrum van Barcelona zijn gisteren een dode en acht gewonden gevallen. De granaten werden afgevuurd vanaf een geïmproviseerd lanceerplatform op de imperiaal van een geparkeerde auto. De politie gaat er van uit dat de aanslag het werk is van de Baskische terreurorganisatie ETA.

De slachtoffers van de aanslag waren toevallige voorbijgangers die het gebouw van het militair bestuur passeerden. De zware ontploffingen, niet ver van het einde van de Ramblas en het monument van Columbus, veroorzaakten grote paniek in het toeristische centrum van Barcelona.

Hoewel de verantwoordelijkheid niet officieel is opgeëist wordt de aanslag in politiekringen toegeschreven aan de ETA. De Baskische terreurorganisatie heeft in het verleden vaker gebruik gemaakt van granaatwerpers van het type dat gisteren werd gebruikt. De laatste aanslag van de ETA vond twee weken geleden plaats in Bilbao. Hierbij werd een politie-officier opgeblazen toen hij zijn auto wilde starten. In de 24 jaar van het bestaan van de organisatie zijn er meer dan 700 doden gevallen bij ETA-aanslagen.