CDA zakt in peilingen naar 28 Kamerzetels

DEN HAAG, 19 APRIL. Het CDA is in een recent peiling van het NIPO verder gezakt naar 28 Kamerzetels. De partij heeft nu 54 zetels in de Tweede Kamer. CDA-lijsttrekker Brinkman wil niet ingaan op deze uitslag. “Alleen de verkiezingen van 3 mei neem ik serieus”, zei hij gisteren.

De PvdA komt op 33 Kamerzetels en zou daarmee de grootste partij worden. De partij is nu tweede partij, met 49 zetels. De VVD - nu 22 Kamerzetels - stabiliseert haar winst op 28 zetels, terwijl D66 in de peilingen aanhang verliest. De Democraten komen nu uit op 26 zetels, een winst van 14 zetels ten opzichte van de verkiezingen van 1989. GroenLinks komt op negen zetels (nu zes). De drie kleine christelijke partijen komen samen op elf zetels: SGP vier, RPF vier en GPV drie. De Centrumdemocraten behalen zeven zetels. De Socialistische Partij komt met drie zetels in de Kamer. De twee ouderenpartijen zouden samen vijf zetels behalen.

Volgens de NIPO-onderzoekers is het verlies van het CDA te verklaren uit de meningsverschillen in die partij en het omstreden commissariaat van CDA-leider Brinkman.

Onder de boerenbevolking verliest het CDA massaal aanhang. Bij de verkiezingen van 1989 koos ongeveer zestig procent van de boeren voor het CDA. Nu zegt circa dertig procent dat weer te doen. Eén op de drie boeren heeft nog geen politieke keuze gemaakt. Dit blijkt uit een opinieonderzoek dat gisteren in het weekblad De Boerderij werd bekendgemaakt. In Nederland zijn ongeveer 150.000 boeren en tuinders, die samen met hun echtgenoten in totaal goed zijn voor ongeveer 5 à 6 Kamerzetels.

Premier Lubbers wijt dit verlies van het CDA aan de slechte bedrijfsresultaten in de landbouw en aan de milieumaatregelen. In een vraaggesprek met De Boerderij, dat volgende week verschijnt, zegt hij dat de communicatie met de boeren over het milieubeleid niet altijd goed genoeg is geweest. CDA-minister Bukman (landbouw) heeft het volgens tachtig procent van de ondervraagden slecht gedaan. Oud-minister Braks zou van 35 procent van de ondervraagden weer mogen terugkeren. Lubbers: “Braks was natuurlijk een soort monument. Piet Bukman kreeg het buitengewoon zwaar.” Het zou volgens Lubbers voor het CDA dan ook beter zijn geweest als Braks was gebleven als minister.

Volgens andere opinieonderzoeken vinden bijna alle kiezers (93 procent) de wijze waarop politieke partijen de misdaad willen aanpakken van groot belang voor de op 3 mei uit te brengen stem.