CD-raadslid mag niet meer in tv-serie spelen

ROTTERDAM, 19 APRIL. Castingbureau Harry Klooster in Amsterdam zal de acteur J. Fortuné niet meer vragen voor het spelen van rollen, omdat Fortuné sinds vorige week namens de Centrumdemocraten in de gemeenteraad van Amsterdam zit. Volgens Hans Cornelissen van het bureau wil het zich niet geassocieerd zien met een 'achterlijk partijtje'.

“Hoewel de politieke voorkeuren van de mensen in ons bestand niet relevant zijn voor het werk dat ze doen, profileert Fortuné zich nu zo duidelijk als centrumdemocraat dat wij hem niet meer zullen bellen,” aldus Cornelissen. Vorige week werd het castingbureau voor het eerst geconfronteerd met Fortuné's lidmaatschap van de Centrumdemocraten. Directeur Klooster zag toen tot zijn verbazing op de televisie dat Fortuné als raadslid voor de extreem-rechtse partij werd beëdigd.

Fortuné was vorige week vrijdag nog op tv te zien in de soap-serie Onderweg naar Morgen van de TROS en Veronica. Fortuné speelde daarin een kleine gastrol. De acteur was getypecast als 'kankerpit', die zich in drie zinnen beklaagt over het feit dat stoplichten langer op rood dan op groen staan. De aflevering was al opgenomen voordat Fortuné's politieke voorkeur bekend werd.

Klooster heeft de produktiemaatschappij van Onderweg naar Morgen, Joop van de Ende, voor de uitzending ingelicht over vertegenwoordiging van Fortuné voor de Centrumdemocraten in de Amsterdamse raad. Volgens woordvoerder J. van Waardenberg van het bedrijf zal Fortuné niet meer terugkeren in de serie. “Zijn rol was echt verwaarloosbaar klein, maar er is sprake geweest van een mogelijke terugkeer van zijn personage in Onderweg naar Morgen. Daarvan zien we nu af.” Volgens Waardenburg is om redenen van 'goed fatsoen' besloten Fortuné niet meer voor de serie te vragen.

Fortuné staat bij verscheidene castingbureaus ingeschreven, waaronder Moeder Anne uit Amsterdam. Directeur A. de Mol van Otterloo vindt een boycot van de acteur overdreven. “Ik was niet op de hoogte van Fortuné's politieke carrière, maar als ik een rol voor hem heb, zal ik hem zeker bellen. Ik vind dat je werk en politiek gescheiden moet houden. Fortuné staat bij mij ingeschreven voor werk.”

Fortuné, die in Frankrijk geboren is, begon zijn toneel-carrière in 1962 bij de Nederlandse Comedie en was verder te zien in rollen bij Globe, de Hoofdstad Operette en de Nederlandse Operastichting. Hij was vanochtend niet voor commentaar bereikbaar.