Berghuizer van beurs door bod van Fins Enso

ROTTERDAM, 19 APRIL. De Berghuizer Papierfabriek (omzet 194 miljoen gulden, 650 werknemers) wordt van de beurs gehaald door het Finse papierconcern Enso-Gutzeit. Het staatsbedrijf Enso-Gutzeit, met een omzet van 4,5 miljard gulden een van de grootste papierproducenten van Europa, wil een openbaar bod doen op alle uitstaande aandelen.

De volledige overname van de fabriek in Wapenveld, die gisteren bekend werd gemaakt, komt niet als een verrassing. Enso-Gutzeit is met een belang van 57,8 procent grootaandeelhouder van Berghuizer, dat voor de Finnen een toegangspoort is tot de markt van de Europese Unie. Vorig jaar liet Berghuizer al weten dat Enso de komende jaren mogelijk volledig eigenaar zou worden.

De achtergrond van de overname is de voorgenomen bouw van een reusachtige machine voor fijnpapier - aangeduid als M9 - die met een capaciteit van 250.000 ton de totale produktiecapaciteit meer dan verdubbelt. In 1992 werd de aanschaf uitgesteld door gebrek aan geld en ook nu kan het verliesgevende Berghuizer de investering van 750 miljoen gulden niet zelf betalen. Enso is volgens Berghuizer in principe bereid het bedrag op tafel te leggen en met een kapitaalinjectie te komen. Door de onderhandse uitgifte van aandelen Berghuizer zou Enso al bijna volledig eigenaar worden.

Enso en Berghuizer voeren nu besprekingen om de overige aandeelhouders, van wie investeringsmaatschappij Alpinvest met 12,5 procent de grootste is, uit te kopen. Voor een aandeel Berghuizer, of een certificaat daarvan, wil Enso 50 gulden betalen. De aandelen Berghuizer, die gisteren op de Amsterdamse effectenbeurs sloten op 47 gulden, stegen vanmorgen naar precies 50 gulden.

Onduidelijk is wanneer de nieuwe papierfabriek, waarvoor 10 hectare braak ligt in Wapenveld, wordt gebouwd. Vorig jaar liet directeur G. Schwandt, die vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar was, weten dat de bouw pas plaatsvindt als de marktomstandigheden drastisch zijn verbeterd. Volgens Berghuizer, dat vorig jaar een verlies leed van 14,8 miljoen gulden, is dit jaar geen verbetering in het resultaat te verwachten.