Autoverkoop steeg in eerste kwartaal met 27 procent

AMSTERDAM, 19 APRIL. De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is in het eerste kwartaal van dit jaar met 27 procent gestegen. De afzet bedroeg 145.187 stuks tegen 114.241 in de eerste drie maanden van 1993. De Nederlandse Vereniging De Rijwiel- en Automobielindustrie (RAI) meent op grond van deze cijfers dat de Nederlandse economie uit het dal gekomen is. “De verkoop van nieuwe auto's is immers een graadmeter voor het vertrouwen dat de consument stelt in de economie”, aldus de RAI.

Bij de cijfers tekent de vereniging aan, dat zij niet zonder meer vergelijkbaar zijn omdat vorig jaar de nieuwe belasting (BPM) op auto's werd ingevoerd, hetgeen een negatief effect op de verkoop had. In de eerste drie maanden van 1993 werden er naar schatting 20.000 nieuwe auto's minder verkocht als gevolg van de verwarring rond de invoering van die belasting op personenauto's en motoren per 1 januari. Volgens de RAI waren veel mensen bang voor een prijsverhoging en kochten daarom hun auto vóór 1 januari '93. De prijzen zijn echter niet gestegen.

Nederland behoort binnen Europa tot de koplopers. Binnen de Europese Unie is de verkoop in het eerste kwartaal met 4,4 procent gestegen. Een kleine markt als de Deense trok het hardst aan met 51 procent. In Duitsland zakte de omzet verder weg met 0,6 procent, in Italië met 8,1 procent en in Portugal met 7,5 procent.