36 jaar oud cricketrecord gebroken

ROTTERDAM, 19 APRIL. Cricketer Brian Lara uit Trinidad heeft voor een historische prestatie gezorgd. Hij stond in de testwedstrijd met West-Indië tegen Engeland op Antigua twaalf uur en 29 minuten in het veld en kwam tot het hoogste aantal runs aller tijden, 375. Daarmee verbeterde Lara het 36 jaar oude record van Sir Garfield Sobers die in 1958 tegen Pakistan tot 365 runs was gekomen. De Engelse cricketer Paul Smith vergeleek Lara's heldendaad met die van voetballer Geoff Hurst in de WK-finale van 1966 tegen West-Duitsland. De spits scoorde toen drie keer.

Garfield Sobers was ter plekke getuige van het nieuwe record. Hij stapte het veld in om Lara te feliciteren. Radiostations zonden ter ere van Lara calypso's uit en de straten vulden zich met zingende en dansende mensen. Een makelaar schonk hem een halve hectare grond in een van de duurste en exclusiefste delen van het eiland.

De 24-jarige Lara zei na afloop moe, maar voldaan te zijn. “Dit is de mooiste dag uit mijn leven.” Hij werd bestormd door het publiek toen hij zijn 366ste run had gemaakt. Het oponthoud duurde zeven minuten. Lara maakte daarna nog negen runs voordat hij door de Engelse wicketkeeper Russell werd uitgevangen.

Lara, de jongste uit een gezin van elf kinderen, behaalde zijn record op de derde dag van de wedstrijd. Hij was op de eerste dag aan zijn lange reeks begonnen. Door het bereiken van de 200-grens streek hij een bedrag van bijna 150.000 duizend gulden op. Een sponsor had die bonus in het vooruitzicht gesteld voor de eerste batsman die de presentatie zou leveren in de ontmoeting tussen Engeland en West-Indië. Lara kwam verleden jaar in een testwedstrijd al eens tot 227 runs. Hij komt dit seizoen voor het eerst in het Engelse countycricket uit, voor Warwickshire. Lara was de twaalfde speler die op testniveau 300 of meer runs wist te scoren. De Australiër Sir Donald Bradman deed het twee keer.

De vijf beste prestaties aller tijden zijn nu:

Brian Lara (West-Indië): 375 runs (1994 tegen Engeland)

Garfield Sobers (West-Indië): 365 ('58 tegen Pakistan)

Len Hutton (Engeland): 364 ('38 tegen Australië)

Hanif Mohammed (Pakistan): 337 ('58 tegen West-Indië)

Walter Hammond (Engeland): 336 ('33 tegen Nieuw-Zeeland).