Wöltgens: na verkiezing voortijdig uit Kamer

DEN HAAG, 18 APRIL. De PvdA-fractievoorzitter in de Tweede Kamer M. Wöltgens overweegt de Tweede Kamer tijdens de volgende zittingsperiode te verlaten. “Na 17 jaar Kamerlidmaatschap heb ik het recht ook eens te kijken naar een andere manier om de partij te dienen”, zo zei Wöltgens zaterdag in een interview met de TROS-radio.

De fractieleider zal na de verkiezingen in eerste instantie wel weer in de Kamerbankjes zitting nemen, zo kondigde hij aan. Maar hij is dan het Kamerlid met de meeste dienstjaren, “en dat leidt toch tot de bespiegeling of ik nog eens wat anders kan doen”. Op de vraag of hij belangstelling heeft voor de burgemeesterspost van Kerkrade - de geboorteplaats van Wöltgens - wilde hij niet ingaan. “We wachten eerst de verkiezingen af”, antwoordde hij.

De overweging om ook eens aan een andere baan te denken had volgens Wöltgens niets te maken met het feit dat PvdA-voorzitter Rottenberg vorig jaar eens suggereerde dat de fractievoorzitter maar eens naar iets anders moest omzien. “Dat hebben we uitgepraat en dat heb ik sindsdien uit mijn geheugen gebannen”, aldus Wöltgens.