Stad weerloos; VN-personeel weg; Serviërs beschieten Gorazde na aftocht

PAG.5 GORAZDE ONVERDEDIGD; PAG.9 HOOFDARTIKEL

SARAJEVO, 18 APRIL. De Bosnische Serviërs hebben vandaag de artilleriebeschietingen op de stad Gorazde op grote schaal hervat, nadat ze zich gisteravond, na een weekeinde van zware gevechten, een mislukte NAVO-luchtactie en intensief diplomatiek overleg, uit de stad hadden teruggetrokken.

Er vielen vandaag per minuut drie granaten op de stad, die volgens VN-bevelhebber Rose “op de rand van een humanitaire ramp” staat. Rose beschuldigde de Serviërs er van de VN-vredesmacht “schaamteloos te misbruiken”. De VN slaagden er vanochtend wel in per helikopter zeven VN-militairen uit Gorazde te evacueren. De stad is volgens Rose “overgeleverd aan de genade van de Serviërs”.

Een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei vandaag dat de omstandigheden voor de inwoners van Gorazde en de duizenden vluchtelingen “afgrijselijk” zijn. Mensen hebben geen enkele bescherming tegen inkomende granaten en het vuur van sluipschutters. Gisteren kwamen 37 mensen om het leven, onder wie vijf kinderen, en vielen er 73 gewonden.

De Veiligheidsraad heeft de Serviërs vannacht veroordeeld, maar enige concrete maatregel of enig dreigement is in de verklaring niet opgenomen. De raad beperkte zich tot het “aanmoedigen” van de diplomatieke pogingen om de crisis te regelen.

Volgens een VN-woordvoerder in Sarajevo hebben de Bosnische Serviërs zich gistermiddag in overleg met VN-afgezant Akashi en de Russische bemiddelaar Tsjoerkin vastgelegd op een staakt-het-vuren, te volgen door een aftocht tot op drie kilometer van de stad Gorazde, de legering van 350 soldaten van de VN-vredesmacht en de evacuatie van rond vijftig zwaargewonden. Het duurde gisteren nog geruime tijd voordat ze begonnen het akkoord uit te voeren. Nog urenlang drongen ze verder op, tot in de stad zelf. Hun artillerie kwam tot tweehonderd meter van het stadscentrum. Pas nadat Akashi met luchtacties had gedreigd, staakten de Serviërs hun opmars en begonnen ze hun tanks terug te trekken. Vannacht waren er geen Servische soldaten meer in Gorazde.

Bovendien lukte het Akashi later gisteren niet de regering in Sarajevo achter het staakt-het-vuren te krijgen. Akashi moest gisteravond toegeven dat “het vooruitzicht op een onmiddellijke verbetering van de situatie er niet goed uitziet”. De Bosnische president Izetbegovic verzette zich tegen het akkoord van Gorazde met het argument dat de VN Gorazde hebben laten vallen en dat de Bosnisch-Servische leider Karadzic “zich alleen maar inlaat met taktische manipulaties”. Ook Vitali Tsjoerkin, de Russische bemiddelaar, uitte zich pessimistisch over de bereidheid van de Serviërs zich aan een staakt-het-vuren te houden. Volgens Tsjoerkin wordt Karadzic door zijn eigen troepen niet gehoorzaamd en worden zijn bevelen om de wapens neer te leggen door zijn commandanten genegeerd. (Reuter, AP, AFP)