Rijsbergen weerlegt kritiek

Wim Rijsbergen was in de jaren zeventig een degelijke voorstopper, die met de grootste voetballers ter wereld in een team speelde. Als trainer van Volendam moet hij het stellen met beperkte spelers die tegen degradatie vechten. Rond de jaarwisseling nam Rijsbergen het roer over van Leo Steegman. Sindsdien behaalde Volendam negentien punten uit twaalf duels.

Na het 1-1 gelijkspel in Maastricht tegen MVV lijkt Volendam vrijwel zeker behouden voor de eredivisie. Maar de trainer wordt bekritiseerd om de negatieve speelwijze van zijn ploeg. MVV'er Thal vertelde Rijsbergen dat die zijn avond had verziekt. Een Maastrichtse materiaalman mengde zich ook in de discussie, gevolgd door de perschef van MVV. Voor Rijsbergen reden temeer om de persconferentie na afloop te boycotten. “Ze begrijpen er hier niets van. Ik ga niet naast zulke imbecielen zitten”, was zijn uitleg zaterdagavond.

Heb je sindsdien nog contact gehad met MVV?

Nee, een perschef moet zich met zijn eigen zaken bemoeien. Zorgen dat de beide trainers aan een tafel gaan zitten, klaar. Thal moet ook zijn mond houden. Dat is zo'n simpele voetballer. Die kan alleen rechtop lopen.

Ben je het niet een beetje eens met de kritiek? Tegen Ajax kwamen jullie afgelopen dinsdag bijna niet over de middenlijn.

Ik heb er geen boodschap aan. Als wij na twaalf minuten op 1-0 komen, moet ik dan per se zorgen dat het 2-0 wordt? Als ik zie dat Twente Ajax weer een leuke middag heeft bezorgd, ben ik blij dat wij dat niet hebben gedaan.

Hoe reageert het Volendam-bestuur op de speelwijze?

Wat denk je? Ze huurden me in om punten te halen. Ze zien ook wel in dat we de spelers niet hebben om op de helft van de tegenpartij te spelen. Ik stel elke week drie spitsen op. Ik kan er toch niks aan doen dat die meer achter hun verdedigers aanlopen dan andersom? Maar de clubs die bij ons in de buurt staan, hebben we verslagen met aanvallend voetbal.

Denk je volgend seizoen met dezelfde tactiek te beginnen?

Ik zou willen dat we een paar goede spelers konden aantrekken. De talenten liggen hier niet voor het oprapen, dat is zo'n fabel. Als de kwaliteit ontbreekt moet je andere middelen gebruiken. Als wij betere spelers hadden, zouden ze al lang bij Ajax spelen.

    • Jaap Bloembergen