Renner klaagt ploeg aan wegens bloeddoping

LUIK, 18 APRIL. De Duitse wielrenner Uwe Ampler zal de teamarts van de ploeg Telekom en de sponsor aanklagen, omdat hij meent dat hij vorig jaar doping heeft toegediend gekregen. De prof uit de ex-DDR heeft zich gewend tot het Arbeitsgericht in Bonn. Het is de eerste keer dat een renner zijn ploeg beschuldigt verboden stimulerende middelen te verstrekken.

Ampler beweert dat Telekom, waar hij afgelopen winter aan de dijk werd gezet, na de Ronde van Italië van 1993 in de fout is gegaan. De medische staf van die formatie zou hem doping (“wellicht EPO, bloeddoping”, aldus de renner) hebben gegeven, nadat hij slechte prestaties leverde in de Giro. Volgens Ampler kreeg hij van de arts Mertens “pillen en spuiten” om iets te doen aan het lage ijzergehalte in zijn bloed. Drie weken later zou dat ijzergehalte volgens Ampler “extreem hoog” zijn geweest. Ploegleider Walter Godefroot omschrijft de klacht van Ampler als “onzin”.