Rechts in Italië verovert voorzitterschap parlement

ROME, 18 APRIL. Na twee dagen van felle politieke strijd is de rechtse coalitie, winnaar van de verkiezingen, er zaterdag in geslaagd haar kandidaten gekozen te krijgen voor het voorzitterschap van Kamer van Afgevaardigden en Senaat.

Dit is een belangrijke stap in de richting van een rechts kabinet. Mediamagnaat Silvio Berlusconi, die gisteren ook het kampioenschap van zijn club AC Milan vierde, gaat ervan uit dat hij als eerste de opdracht krijgt een kabinet te formeren. “Ik wacht tot president Scalfaro mij roept”, zei Berlusconi gisteren. “Ik hoop dat hij het snel doet.”

Zoals was verwacht heeft premier Ciampi direct na de verkiezing van de voorzitters van Kamer en Senaat zijn ontslag aangeboden. De 73-jarige Ciampi, oud-gouverneur van de Italiaanse centrale bank, is bijna een jaar premier geweest. President Scalfaro kan de consultaties over de vraag wie formateur moet worden, pas beginnen nadat de parlementaire fracties officieel zijn gevormd en een fractievoorzitter hebben gekozen. De Kamer van Afgevaardigden komt daarvoor woensdag bijeen.

Vooral in de Senaat was de strijd fel. De rechtse alliantie, bestaande uit de federalistische partij Lega Nord, de neofascistische Nationale Alliantie en Berlusconi's Forza Italia, komt daar een paar zetels tekort voor een absolute meerderheid. Elf senatoren voor het leven en de vertegenwoordigers van een paar kleine partijtjes hebben een sleutelpositie in de Senaat. Uiteindelijk werd de kandidaat van rechts, de 50-jarige econoom Carlo Scognamiglio, met slechts één stem verschil gekozen. Scognamiglio was in de Senaat gekozen als kandidaat van Forza Italia.

In de Kamer van Afgevaardigden had rechts minder problemen. Na drie stemrondes waarin een tweederde meerderheid nodig was, werd de 31-jarige Irene Pivetti zaterdagmiddag in de vierde ronde gekozen met een absolute meerderheid. Zij is sinds vier jaar lid van de Lega Nord. Het is de jongste persoon die ooit voorzitter van een van de twee kamers is geweest.

Zaterdag zijn twee leden uit het oude parlement gearresteerd wier onschendbaarheid is vervallen omdat zij niet zijn herkozen. In Napels werd Giulio Di Donato aangehouden, voormalige vice-secretaris van de socialistische partij. Hij wordt verdacht van corruptie rondom de vuilnisophaaldienst in Napels. In Varese is de christen-democraat Paolo Caccia gearresteerd. Ook hij wordt verdacht in een corruptiezaak. Een derde parlementariër tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, de socialist Geppino Demitry, is ondergedoken.