Race om plaats in toernooi UEFA-cup nog niet voorbij

PAG.16 PORTRET COCU

ROTTERDAM, 18 APRIL. Ajax begint langzaam in kampioensstemming te komen. De lijstaanvoerder van de eredivisie versloeg zondag FC Twente met 6-0. De kloof met titelverdediger Feyenoord bleef drie punten, met een wedstrijd minder gespeeld. De Rotterdammers wonnen bij Vitesse met 2-1. In de onderste regionen verraste RKC met een ruime zege (3-0) op Heerenveen.

Feyenoord wordt dit seizoen geen landskampioen, maar de Rotterdamse club gaat in elk geval eervol ten onder in de titelstrijd tegen Ajax. Met hangen en wurgen, met fysieke wapens won Feyenoord gisteren met 2-1 van Vitesse. De tweede plaats is eervol, nadat de nationale titel vorig jaar als toevalstreffer werd gekarakteriseerd. Vitesse had aanvankelijk het beste van het spel en kwam na twintig minuten verdiend aan de leiding. Scheidsrechter Uilenberg liet doorspelen toen Helder werd neergelegd. Gillhaus maakte gebruik van de voordeelregel en bediende de snelle Korsten in de diepte, waar alleen nog De Goey opdook. De ex-speler van NEC omspeelde de nationale doelman en scoorde 1-0. De Goey had even eerder de nodige moeite met een volley van Simons, die met Helder van positie had gewisseld. In de eerste helft wist de dribbelaar zich geen raad op de rechterflank. De beste kansen op een tweede goal waren er voor Korsten en Gillhaus, die door het midden werden aangespeeld. De eerste de beste tegenaanval betekende 1-1. Een combinatie tussen De Wolf en Larsson eindigde bij Witschge die alleen voor Van der Gouw beheerst scoorde. Vitesse kreeg ook na rust de betere kansen, maar Korsten en Gillhaus vonden De Goey op hun weg naar het doel. Feyenoord had geluk dat een overtreding van Heus op de doorgebroken Helder slechts met een gele kaart bestraft werd. Uilenberg gaf geen rood, “omdat een andere verdediger nog in staat was de bal te achterhalen”. Hij doelde op Van Gobbel die inderdaad naast Helder liep.

Het beslissende doelpunt viel toch weer aan de andere kant. Blinker legde terug op Witschge, wiens voorzet in tweede instantie door de Zweedse spits Larsson werd benut. De 2-1 betekende Larssons eerste goal in Feyenoord-shirt en een flinke domper voor Vitesse. Met nog vier duels te spelen zijn de Arnhemmers nog lang niet zeker van Europees voetbal. Ook als Feyenoord de bekerfinale tegen NEC wint, heeft Vitesse de ingecalculeerde buit nog niet binnen.

Roda JC probeerde zich zondag in het thuisduel met Cambuur uit de Europese markt te prijzen. Huiberts voorkwam in de 81e minuut voor de Limburgse ploeg een afgang, 1-1. De Gier had na ruim een uur Cambuur op voorsprong gezet. Door de nederlagen van de concurrenten Vitesse en FC Twente kon Roda na afloop toch nog spreken van een winstpunt.

RKC deed in Friesland vertrouwen op voor de komende degradatiewedstrijd tegen Cambuur. De ploeg van trainer Bert Jacobs maakte Heerenveen voor eigen publiek belachelijk: 0-3. Decheiver, Van Bronckhorst en Schoonens maakten mooie doelpunten. RKC haalde acht punten uit de laatste zes duels.

VVV verlichtte de degradatiezorgen ten koste van FC Utrecht: 2-3. Topschutter Graef beleefde een perfecte rentree. Met drie treffers was de gezette spits, die een paar weken uit de roulatie was met een blessure, de gevierde man bij de Limburgers. Het was de eerste zege voor VVV sinds 12 december. In de slechte wedstrijd scoorden Roest en Van der Net voor het sukkelende FC Utrecht dat nog altijd niet veilig is.

Sparta en NAC toonden zaterdag op het Kasteel weinig aanvalsdrang. Recente nederlagen hadden beide ploegen angstig gemaakt. Met 0-0 kreeg de wedstrijd een logische uitslag. Ook het duel tussen Willem II en Go Ahead Eagles leverde geen doelpunten op. Beide ploegen werd met een punt rijkelijk beloond voor een wanprestatie.

Volendam veroverde in Maastricht een punt op MVV (1-1). Obdam, de man van de treffer tegen Ajax, zorgde in de twaalfde minuut voor 0-1. Na een uur tekende Roelofsen voor de gelijkmaker. Het was de eerste treffer bij doelman Zoetebier in 512 minuten.