Pelikan sluit vestiging en ontslaat 170 medewerkers

RAVENSTEIN, 18 APRIL. Pelikan Production Nederland, een volledige dochteronderneming van Pelikan International in Zug (Zwitserland), wordt eind dit jaar gesloten. Voor de 170 mensen die bij het bedrijf in Ravenstein werkzaam zijn zal ontslag worden aangevraagd. Dat heeft de per 1 januari aangetreden algemeen directeur dr. Ludwig Neumeyer van het Pelikan-concern eind vorige week besloten. Bij de Nederlandse vestiging van Pelikan, die dit jaar quitte heeft gedraaid bij een omzet van 57 miljoen gulden, worden onder meer stempelkussens, kleefstiften en waskrijtjes gemaakt.

De Nederlandse vestiging valt ten prooi aan een herstructurering bij over alle vestigingen door Pelikan International wordt doorgevoerd. Volgens een mededeling van de Pelikan-groep hebben de tot nu toe genomen reorganisatiemaatregelen niet de gewenste effecten gehad. Daarom wordt nu ingegrepen in de traditionele kernactiviteit kantoor- en schoolartikelen. In Europa verdwijnt naast het bedrijf in Ravenstein ook de fabriek in Hannover. Over de hele wereld verdwijnen bij Pelikan 2.500 banen, waarvan 1.100 in Duitsland. De ingreep dient om de internationale onderneming weer winstgevend te maken.

Volgens directeur E. de Boer van Pelikan Nederland gaat het om een voorlopig genomen besluit, maar hij heeft weinig hoop dat de voorgenomen reorganisaties nog zullen worden teruggedraaid. “Ik kan niet vooruitlopen of de holding alsnog bereid is in te gaan gaan op constructieve voorstellen van onze kant”, zegt De Boer, die zelf ook zijn baan dreigt te verliezen. Officieel heeft De Boer van de holding in Zwitserland een spreekverbod opgelegd gekregen. Alleen Neumeyer zelf, die niet voor commentaar bereikbaar was, mag het woord over de reorganisatieplannen voeren.

Niettemin is het De Boer zijn eer te na Pelikan Nederland als een noodlijdende onderneming te afficheren. “In potentie hebben wij in Nederland een winstmakend bedrijf”, verklaart hij. “Maar de hoofddirectie heeft 40 miljoen van onze omzet naar het buitenland verplaatst.”

De geconsolideerde omzet van Pelikan-concern verminderde vorig jaar met 4,6 procent tot 972 miljoen Zwitserse franc (1,3 miljard gulden). Dat was 5,2 procent onder de begrote omzet. Als gevolg van de tegenvallende verkopen en prijsdruk leed de Pelikan-groep een verlies van 49,8 miljoen franc (66,2 miljoen), waarvan 14,1 miljoen franc als negatief resultaat uit normale bedrijfsactiviteiten. De buitengewone last (voor sociale en reorganisatiekosten) bedraagt 31,4 miljoen franc.