Oman ontvangt Israeliërs op multilateraal wateroverleg

TEL AVIV, 18 APRIL. Na Egypte, Marokko en Tunis zijn de Israeliërs nu ook welkom in Oman, aan de Golf.

Een Israelische delegatie onder leiding van onderminister van buitenlandse zaken Yossi Beilin neemt daar deel aan een internationale conferentie over de waterproblematiek in het kader van de multilaterale vredesbesprekingen over het Midden-Oosten. Oman is de eerste Golfstaat waar de Israeliërs officieel worden ontvangen, maar het sultanaat heeft zich wat dat betreft ook altijd tamelijk onafhankelijk opgesteld. Het was bij voorbeeld een van de twee Arabische landen die de diplomatieke banden met Egypte handhaafde na wijlen president Sadats vredesverdrag met Israel in 1979. De Omaanse minister van staat voor buitenlandse zaken, Yusuf Bin Alawi Bin Abdallah, liet zich door de Israelische staatstelevisie interviewen. De Omaanse bewindsman voorzag samenwerking tussen zijn land en Israel op tal van gebieden wanneer eenmaal een alomvattende vredesregeling in het Midden-Oosten is bereikt.

Syrië en Libanon hebben van deelneming aan de conferentie afgezien. De twee landen boycotten de multilaterale besprekingen zolang huns inziens geen werkelijke vooruitgang in het bilaterale vredesproces is bereikt. Jordanië, dat in principe normaal deelneemt aan de multilaterale besprekingen, heeft ditmaal slechts een waarnemer gestuurd, uit woede over de beperkingen door de VN op scheepvaart richting Aqaba.

Voor de opening van de conferentie ontstond er spanning tussen de Israelische en Palestijnse delegaties toen de PLO vanuit Tunis liet weten dat de Palestijnen een eigen waterautoriteit zullen opzetten in de komende Palestijnse autonomiegebieden. Na Israelische protesten legde de PLO er zich bij neer dat de nieuwe waterautoriteit conform de autonomie-overeenkomst van september zal worden gesticht.