Meerderheid bestuur KRO achter Reporter

HILVERSUM, 18 APRIL. Een meerderheid van het bestuur van de KRO keurt de uitzending van het programma Reporter over het commissariaat van CDA-lijsttrekker Brinkman bij een van belastingfraude verdacht bedrijf, niet af. Vice-voorzitter J. van Wegberg wil “geen verantwoording” nemen voor dit meerderheidsstandpunt en heeft zijn functie neergelegd.

Het KRO-bestuur boog zich afgelopen zaterdag in een extra vergadering over het programma. Het bestuur stelde “indringende vragen” over de vormgeving en vindt dat de KRO zich moet “bezinnen” op de vraag hoe informatieve programma's aan de kijker worden gepresenteerd. De resultaten van deze bezinning zullen aan het bestuur worden voorgelegd.

Vijf jaar geleden, na de zogenoemde 'hoofden-affaire' over een verzonnen handel in hoofden, en de 'XTC-affaire', waarbij een geluidsman van de KRO zich voordeed als fabrikant van de drug XTC, heeft een commissie de regels voor journalistieke produkties van de KRO aangescherpt. Zo moesten de redacteuren duidelijk aangeven wanneer het een 'reconstructie' van de werkelijkheid betrof. Volgens een woordvoerder heeft het journalistieke produkt zich verder ontwikkeld binnen de KRO. “Er wordt in de KRO meer aandacht gegeven aan research-journalistiek”, zegt een woordvoerder. “Dat vergt nu aanpassingen van beeldtaal en vormgeving.”

Het bestuur gaat onderzoeken of medewerkers afspraken hebben overtreden die bij de KRO gelden waar het gaat om publiciteit. Redacteuren vonden dat KRO-voorzitter Braks zich duidelijker achter de programmamakers had moeten opstellen.