Manifestatie ANC: drie doden

KAAPSTAD, 18 APRIL. Tijdens een verkiezingsbijeenkomst van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) gisteren in een township bij de Zuidafrikaanse stad Kaapstad zijn drie mensen om het leven gekomen doordat zij werden doodgedrukt en vertrapt.

De doden, onder wie een jongen van zes, vielen toen 20.000 mensen een stadion, waar ANC-voorzitter Nelson Mandela een toespraak hield, wilden verlaten via een uitgang die was afgesloten. Mandela werd niet in kennis gesteld van het ongeluk en maakte zijn toespraak af zonder daaraan te refereren.

De jongerenorganisatie van de Zoeloe-beweging Inkatha heeft gisteren aangekondigd af te zien van een demonstratie die vandaag in Johannesburg plaatsgehad zou moeten hebben. Doel van de mars, waartoe de jongerenorganisatie vrijdag had opgeroepen en die eveneens vrijdag door de Zuidafrikaanse politie werd verboden, was om te protesteren tegen de manier waarop de algemene verkiezingen van eind april zijn georganiseerd. (AP, Reuter)