Kostuums uit Fellini-films in Stedelijk Amsterdam

ROTTERDAM, 18 APRIL. Het Stedelijk Museum in Amsterdam presenteert van half juni tot half augustus een serie kostuums uit de films van Fellini. De tentoonstelling, die eerder te zien was in het Centro per l'Arte Contemporanea Luigi Pecci in het Italiaanse Prato, omvat zo'n tachtig kostuums, bruiklenen van een Italiaanse ontwerpersvereniging en van particulieren. Daartoe behoren onder meer de zwarte jurk met decolleté die Anita Ekberg droeg in La Dolce Vita en een aantal kostuums en accessoires uit Satyricon, Roma, Amarcord, Il Casanova, La Città delle Donne, Ginger & Fred en La voce della luna.

Fellini onderhield lange tijd relaties met vooraanstaande internationale ontwerpers als Piero Gherardi, Piero Tosi, Danilo Donati en Gabriella Pescucci. Voor zijn bijdragen aan La Dolce Vita en Otto e mezzo ontving Gherardi destijds twee Oscars. Donati werd onderscheiden met een Academy Award voor zijn kostuums in Casanova.

Het Italiaanse museum heeft destijds een aantal internationaal meer bekende ontwerpers als Giorgio Armani, Calugi e Giannelli, Karl Lagerfeld, Romeo Gigli, Claude Montana, Paco Rabanne, Yves Saint Laurent, Gianni Versace en Vivienne Westwood gevraagd om in de geest van Fellini een of twee unieke bijdragen aan de tentoonstellingen te leveren. Ook die modellen zullen in het Stedelijk Museum geëxposeerd worden. Het Filmmuseum in Amsterdam overweegt tijdens de tentoonstellingsperiode een Fellini-retrospectief te organiseren.