Kok: grotere rol voor Oosteuropabank nodig

SINT PETERSBURG, 18 APRIL. De Oost-Europabank moet haar aanwezigheid in de landen waar zij actief is, flink uitbreiden. De bank kan daar beter inspelen op de behoeften en daardoor haar resultaten verhogen. Dat zei minister Wim Kok van financiën vanochtend bij de opening van de jaarvergadering van de EBRD in Sint Petersburg.

Kok sloot zich aan bij het betoog van president Jacques de Larosiere, die zei dat voor de EBRD een belangrijke rol is weggelegd bij het mobiliseren van fondsen uit de private sector en het helpen van landen bij de omschakeling van het communistische naar het kapitalistische systeem. Kok vindt dat de EBRD zich niet moet vastpinnen op haar opdracht om niet meer dan 40 procent van de kredieten aan de staatssector te lenen, omdat in de landen die nog maar weinig vorderingen hebben gemaakt in de overgang van planeconomie naar markteconomie kansrijke projecten in de privésector nauwelijks te vinden zijn.

Volgens De Larosiere is de EBRD nu al de belangrijkse particuliere investeerder in Midden- en Oost-Europa. “Door haar mandaat en de financiële instrumenten die we tot onze beschikking hebben, is de bank in een positie om een grote bijdrage te leveren aan het proces van verandering”, zei hij. De reorganisatie die vorig is doorgevoerd, heeft de EBRD in staat gesteld kosten te besparen en beter tegemoet te komen aan de wensen van haar leden, aldus de president.

“Vorig jaar was de EBRD nog een instituut dat drie grote problemen moest oplossen: haar imago en kredietwaardigheid, de organisatie en doelmatigheid en de onduidelijkheid in de definitie van onze doeleinden en ons optreden”, aldus De Larosiere. De bank heeft volgens hem nu plannen afgerond om zich te concentreren op de ontwikkeling van de private sector in Midden- en Oost-Europa en steun te verlenen aan de lokale private ondernemingen en organisaties. Ook heeft het bestuur de noodzaak erkend om als bank actief te zijn in alle landen van het gebied waarvoor zij is opgericht.

Ook heeft de EBRD volgens de president plannen klaarliggen voor een meer actieve aanpak van investeringen in deelnemingen, waarbij een direct belang wordt genomen in private ondernemingen en projecten in Oost-Europa. “Het helpen van de voormalige communistische landen naar een democratisch bestuurssysteem en een marktgerichte economie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Wat op het spel staat is niets minder dan de re-integratie van de landen in deze regio in Europa en in de wereldeconomie”, aldus president De larosiere.

De Russische premier Tsjernomyrdin zei dat zijn land op een kruispunt van wegen staat bij de oplossing van de economische crisis. Eerste prioriteit voor de regering in Moskou is het aantrekken van nieuwe investeringsmiddelen om de negatieve tendens van de laatste jaren te doorbreken, aldus de premier. (Reuter/AFP)