Kok denkt aan coalitie met D66 en 'derde partner'

DEN HAAG, 18 APRIL. PvdA-lijsttrekker Kok vindt dat zijn partij met D66 in een regeringscoalitie moet plaatsnemen.

Hij zei dat gisteren tijdens een debat met D66-leider Van Mierlo in het NOS-programma Het Capitool. “Mijn voorkeur gaat er naar uit dat de twee partijen ter linkerzijde van het midden in ieder geval zorgen voor een basis voor een nieuw kabinet dat een zo progressief mogelijk gehalte heeft”, aldus Kok.

Hij meent dat de derde partner in het kabinet niet automatisch het CDA hoeft te zijn. De PvdA-leider voegde er anderzijds aan toe niet principeel voorstander te zijn van een 'paarse coalitie' zonder het CDA, “Ik ga dus niet met een gekleurde bril zeggen: paars is mooier dan donkergroen. Nee, ik zeg: twee progressieve partijen, in onderhandeling met een potentiële derde partij”.

Volgens Van Mierlo zijn de kansen op een paarse coalitie groter dan ooit, door het verwachte verlies van het CDA. “Mijn prioriteit zal zijn te proberen een paarse coalitie tot stand te brengen”, zo stelde hij. Hij ziet het verwachte verlies voor de coalitiepartijen CDA en PvdA als een signaal dat de kiezers een andere combinatie willen. “Alles pleit dan, eerlijk gezegd, meer voor een paarse coalitie”. Van Mierlo vindt dat PvdA en VVD door hun jarenlange onderlinge strijd het CDA de kans gaven om zich tot spil van de coalitievorming te maken. “Nu grijpt de kiezer zelf en verkleint het CDA tot het niveau van de anderen”.

Van Mierlo zei tijdens de opening van de verkiezingscampagne van zijn partij in Utrecht dat hij er niets voor voelt aan te schuiven bij een coalitie met CDA en VVD, zoals premier Lubbers bij de opening van de CDA-campagne in Kerkrade gesteld. Hij wil principieel streven naar een coalitie zonder CDA. De D66-leider voegde er aan toe dat VVD en PvdA dan wel op een aantal punten hun opvattingen moeten bijstellen. “De PvdA zal echter, net als de VVD met het mini-stelsel, hun opvattingen over de sociale zekerheid bij moeten stellen. PvdA en de VVD staan beiden alleen met hun beleid voor de sociale zekerheid. Ze zullen allebei in moeten schikken, dan komen we er wel uit”.

Het hardste punt voor de D66 tijdens mogelijke coalitie-onderhandelingen wordt het invoeren van een correctief referendum. Om het referendum te kunnen invoeren willen de Democraten zich inschikkelijk tonen op andere gebieden die voor deze partij van belang zijn, zoals de energieheffing, de Betuwe-lijn, de euthanasie en de sociale zekerheid.