Kabinet Aruba valt over bezuinigingen

ORANJESTAD, 18 APRIL. Het Arubaanse kabinet is uiteengevallen wegens meningsverschillen over het financieel-economisch beleid. Gisteravond heeft minister-president Nelson Oduber het ontslag van zijn kabinet bij gouverneur Koolman aangeboden.

Het kabinet-Oduber steunde op elf van de 21 zetels in het Arubaanse parlement en stond de laatste maanden onder zware druk van de oppositie, maatschappelijke groeperingen en de Centrale Bank die ingrijpende bezuinigingen op het overheidsapparaat wensen. In oktober vorig jaar waren over het financiële beleid in Den Haag nog afspraken gemaakt tussen Oduber, de Nederlandse regering en oppositieleider H. Eman. Daarbij kwam ook de wenselijkheid van een bredere politieke coalitie naar voren.

Oduber, leider van de MEP (Moviomento Electoral di Pueblo), zei gisteren dat hij geen vertrouwen meer heeft in de twee kleine oppositiepartijen PPA (Partido Patriotico Arubana) en ADN (Accion Democratico National). Goed geïnformeerde bronnen in Oranjestad zeggen dat het conflict tussen de MEP en de kleine partijen vooral gaat over de mate waarin de overheid moet worden afgeslankt.

Volgens Oduber heeft de MEP nu een grote partner nodig om belangrijke beslissingen te nemen en de financiële problemen effectief aan te pakken. Vandaag nog wil de demissionaire premier overleg voeren met oppositieleider Eman van de Arubaanse Volkspartij (AVP) over samenwerking in een nieuwe coalitie. Oduber hoopt op een snelle beslissing. “We hebben geen tijd om lang te discussiëren, er zijn genoeg zaken te doen”, aldus de premier.

Of Eman zal instemmen met de vorming van een coalitie tussen de AVP en de MEP zonder nieuwe verkiezingen is nog niet zeker. Na de besprekingen in Den Haag, in oktober, wilde hij met Oduber een “noodcoalitie” maken die ingrijpende bezuinigingen zou doorvoeren. Maar toen Oduber daarvoor geen steun kreeg binnen zijn eigen partij, de MEP, was dat plan snel van de baan.

In januari presenteerde Oduber in Den Haag bij minister Hirsch Ballin (koninkrijkszaken) een financieel aanpassingsprogramma, dat volgens hem het best met de toen bestaande coalitie kon worden uitgevoerd. Daarop verweet Eman Oduber dat hij zich niet hield aan de afspraken die in Den Haag waren gemaakt. Het aanpassingsprogramma karakteriseerde de oppositieleider als “volstrekt onvoldoende”. Eman vindt dat er veel harder moet worden ingegrepen in de overheidsuitgaven en dat er zeker 1.500 van de ruim 5.000 ambtenaren moeten verdwijnen. Iets meer dan de helft van de Arubaanse begroting bestaat uit personeelskosten.