Iberia en United gaan samenwerken

MADRID, 18 APRIL. De Spaanse staatsluchtvaartmaatschapppij Iberia heeft het afgelopen weekeinde met het Amerikaanse United Airlines een overeenkomst getekend voor nadere samenwerking. Volgens de overeenkomst zullen beide luchtvaartmaatschappijen hun vliegschema's op elkaar afstemmen. Daarnaast is het de bedoeling een aantal commerciële en promotionele activiteiten te bundelen.

Het is de bedoeling dat de nadere samenwerking in de toekomst moet leiden tot het zogenaamde “code-sharing”, aldus een verklaring van Iberia. Daarbij worden de incheck-systemen van vluchten van beide luchtvaartmaatschappijen op zodanige manier aan elkaar gekoppeld, dat een gecombineerde reis als een ticket wordt behandeld bij het reserveren en instappen.

Iberia, dat vorig jaar een verlies leed van 69 miljard miljard peseta's (ongeveer 96 miljoen gulden), is al geruime tijd op zoek naar andere luchtvaartmaatschapijen. Daarbij gaat om een aansluiting van andere vluchten op het Europese en Latijns-Amerikaanse vluchtennetwerk van de Spaanse luchtvaartmaatschapppij. Eerdere pogingen van Iberia om Miami te kiezen als aansluitingspunt tussen beide netwerken bleek economisch niet haalbaar.

United Airlines heeft een sterke positie in Miami. De vluchten van Madrid naar Los Angeles, New York en Puerto Rico zouden eveneens ingepast kunnen worden in het Amerikaanse netwerk van United Airlines.

Het nieuwe contract maakt einde aan geruchten die in november vorig jaar de kop staken dat Iberia in onderhandeling zou zijn met Delta Airlines, een van de Amerikaanse concurrenten van United Airlines. In de onderhandelingen met Delta zouden eveneens Swiss Air en Singapore Airlines zijn betrokken.

Iberia staat sterk onder druk van de slechte resultaten, mede met het oog op een mogelijke privatisering in de toekomst. Het internationale netwerk, vooral het aandeel in enkele Zuidamerikaanse luchtvaartmaatschappijen, zijn sterk verliesgevend. Daarnaast krijgt Iberia in toenemende mate concurrentie op haar thuismarkt, onder meer op de continu-dienst Madrid-Barcelona waar een felle prijzenslag wordt gevoerd met Spanair en Air Europa. Vorige maand besloot de Spaanse luchtvaartmaatschappij een aantal onrendabele Europese vluchten op Frankrijk, Portugal en Luxemburg.

Onder druk van deze omstandigheden is het voor Iberia meer dan noodzakelijk snel aansluiting te vinden bij andere luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast is de samenwerking van belang voor de verdere ontwikkeling van de Madrileense luchthaven Barajas, waar omvangrijke vernieuwingsplannen voor bestaan.

    • Steven Adolf