Het laken van Van Mierlo

Hij vond dat Lubbers D66 behandelt als een onmondige dochter die door haar vader steeds uitgehuwelijkt wordt aan een andere man. Eerst mocht D66 van de CDA-minister-president deelnemen aan een coalitie met CDA en PvdA, vorige week werden de Democraten opeens ingedeeld in een kabinet met CDA en VVD. Hans van Mierlo had er geen trek in: 'die tijd is voorbij', oordeelde de lijsttrekker zaterdag in Utrecht bij de start van de verkiezingscampagne.

“Het CDA wordt gesteund door een minderheid van de bevolking, maar ze heeft steeds een meerderheidsaandeel in de macht. Ze houden een laken vast waar anderen aan mogen trekken en D66 krijgt steeds een bescheiden stukje van het doek”, analyseerde hij.

Van Mierlo gaf zijn partijgenoten een 'stoomcursus CDA-strategie'. Hoe dat werkt bij de christen-democraten? “Twee maanden geleden zaten we nog in een kabinet met de PvdA en werd Bolkestein in de hoogste boom gehangen en nu bedenkt Lubbers opeens dat een combinatie met de VVD beter is en bungelt Kok in de hoogste top. Of nee, de op één na hoogste want hij staat immers boven alle partijen, vooral boven de zijne”, doceerde Van Mierlo. Hij had er ook een boodschap bij: het spel met het laken was uitgespeeld. “Ik voel meer voor een paarse coalitie.”

In een kabinet met VVD en PvdA heeft Van Mierlo namelijk zelf een laken in handen waar de anderen aan moeten trekken. Dus stelde de lijsttrekker van D66 alvast zijn eisen voor de komende kabinetsformatie. “De VVD moet van het door hun ontworpen ministelsel in de sociale zekerheid af. De PvdA gaat echter ook weer veel te ver. Het sociale stelsel kan natuurlijk nooit helemaal ongemoeid worden gelaten”, zo was zaterdag in het gebouw van Kunst en Wetenschappen te horen.

Hij had ook nog een advies aan de mogelijke coalitiegenoten: “Ze staan allebei eenzaam alleen met hun plannen. Beide moeten ze een beetje toegeven, dan komen we er hues wel uit”, denkt Van Mierlo.

De D66-lijsttrekker begon zaterdag met een twee weken durende bustocht door Nederland. Opgesierd met posters en balonnen trekt de Van Mierlo-karavaan in een bus langs de kiezers om stemmen te winnen. Zoals Van Mierlo steeds benadrukt hoort het woord bij de burger te zijn, de slogan van de Democraten is dan ook : 'U wint'. Nog ruim twee weken moet D66 wachten en dan weet de partij of ze werkelijk voldoende heeft gewonnen om de lakens uit te delen. (KG)

    • Koen Greven