Griekse organisatie blaast auto's op van Frans instituut

ATHENE, 18 APRIL. De auto's van twee functionarissen van het Franse culturele instituut in Athene zijn gisterochtend zwaar beschadigd door de ontploffing van twee tijdbommen. De Atheense politie wist een explosief onder een auto van een Nederlandse diplomaat onschadelijk te maken. Enkele weken geleden was het Franse Instituut al het doelwit van een bomaanslag.

De aanslagen, waarbij geen gewonden vielen, zijn naar alle waarschijnlijkheid het werk van de organisatie Revolutionaire Volksstrijd (ELA), een linkse stadsguerrillabeweging die strijd voert tegen buitenlandse belangen in Griekenland alsmede tegen het Griekse lidmaatschap van de NAVO en de Europese Unie. In een telefoontje aan een Atheens radiostation heeft deze organisatie de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op zich genomen.

Eerder deze maand pleegde een andere linkse groepering, 17 November, een aanslag op de kantoren van een Amerikaans en een Nederlands verzekeringsbedrijf. Een poging van deze organisatie een projectiel af te schieten op een Brits vliegdekschip in de haven van Piraeus mislukte. (AP, AFP)