Foto

Foto: BUJUMBURA - Begrafenis in Bujumbura, de hoofdstad van de Middenafrikaanse staat Burundi, van president Cypriën Ntaryamira.

Deze kwam op 6 april om het leven, toen het vliegtuig waarin hij met zijn Rwandese ambtgenoot uit Tanzania terugkeerde bij de Rwandese hoofdstad Kigali na een raketaanval neerstortte.

Na de dood van Ntaryamira heerste er grote angst in Burundi dat het - net als in Rwanda - tot gewelddadigheden zou komen tussen Hutu's en Tutsi's. Dat is tot nu toe niet gebeurd, omdat alle politieke partijen in Burundi tot kalmte hebben opgeroepen en de regering heeft onderstreept dat de president van Rwanda het doelwit was van de raketaanval, en niet Ntaryamira.

In de Rwandese hoofdstad Kigali wordt nog steeds hevig gevochten tussen het Rwandese regeringsleger en de rebellen van het Rwandese Patriottische Front (RPF). Pogingen om door onderhandelingen tot een wapenstilstand te komen, liepen dit weekeinde op niets uit. Een woordvoerder van het RPF, dat voornamelijk uit Tutsi's bestaat, heeft gezegd dat de Rwandese presidentiële garde, die het voortouw nam bij de moordpartijen op de Tutsi's van de afgelopen weken, ontbonden moet worden voordat het tot een staakt-het-vuren kan komen in Kigali. Volgens een woordvoerder van UNAMIR, de VN-missie in Rwanda, zijn inmiddels 3.600 soldaten van het RPF Kigali binnengetrokken. (Foto AP)