Foto

Foto: LEIDEN - Het Nationaal Museumweekeinde waaraan afgelopen twee dagen vierhonderd musea deelnamen, trok ongeveer 950.000 mensen. Dat is 50.000 meer dan in het museumweekeinde in 1993, aldus de Stichting Museumjaarkaart.

De belangstelling voor het thema van het weekeinde, de restauratie, en het beheer en behoud van het culturele erfgoed, was volgens de stichting groot. Musea die anders een paar honderd mensen trekken in het weekeinde, kregen tijdens het Museumweekend tien keer zoveel bezoekers binnen. Topper was het Natuurmuseum in Nijmegen waar een 50.000 jaar oude schedel van een mammoet te zien was. In een gewoon weekeinde bezoeken ongeveer honderd mensen het museum. Nu waren dat er 1.400. Veel belangstelling was er ook voor het Natuurmuseum Groningen, waar spinnen en insecten, waaronder beestjes die de museumcollectie bedreigen, waren tentoongesteld. Meer dan 2.800 mensen vonden het een bezoekje waard. Tijdens een normaal weekeinde trekt het museum driehonderd belangstellenden. Interesse was er ook voor het Fries Museum in Leeuwarden dat 2140 voor de speciale rondleidingen door het depot ontving.

Een tienjarige jongen zorgde zondag in het Museon in Den Haag voor enige opschudding door een granaat mee te nemen naar het museum. De jongen deed dit omdat het onderwijsmuseum in het kader van Nationale Museumweekend kinderen had gevraagd hun meest geliefde voorwerp een week voor de tentoonstelling af te staan. De granaat is door het Explosieven Opruimingscommando voor vernietiging afgevoerd. Het Museon werd niet ontruimd. De jongen zou de granaat tijdens een vakantie in Frankrijk op het strand van Normandië hebben gevonden.