Five up High

Five up High: idem (Timeless SJP 417). Distributie: Munich

Ouderwets ruige hardbop spelen, compleet met rafelrand, kunnen onze conservatorium-jazzo's dat ook? Nou en of, misschien zelfs beter dan hun Amerikaanse leeftijdgenoten. Een nieuw bewijs is Five up High, de eerste cd van een gelijknamige groep, bestaande uit vijf gevorderde jonge honden. De wildste van hen is altist Ben(jamin Boaz) Herman. Zijn toon is vet, zijn intonatie gemeen, zijn attaque bijtend.

Ook de ritmesectie met de sonore contrabas van Marius Beets heeft niets poezeligs. Pianist Juraj Stanik speelt helder en stevig en ook drummer Joost Patocka is allesbehalve een softie. Ongebruikelijk aan Five up High is dat er naast Herman geen trompettist staat maar een tweede saxofonist, te weten Jasper Blom. Ook hij speelt een stel stevige solo's en schreef bovendien bijna al het repertoire dat zit als het spreekwoordelijke maatkostuum. Wie wil horen of deze groep live nog 'lekkerder' klinkt dan op deze cd, kan daarvoor vanavond terecht in Amsterdam (Parker's) en daarna op vele plaatsen elders in het land. Bassist Nic Thijs neemt inmiddels de plaats in van Beets.

    • Frans van Leeuwen