Even valt de lijsttrekker uit: 'Lubbers staat achter me!'

a/b DE POOLSTER, 18 APRIL. Even laat de CDA-lijstaanvoerder zich gaan. Omringd door een groepje verslaggevers luistert Brinkman ingespannen naar een radiootje. Het bijna honderd jaar oude, stalen vrachtschip De Poolster voer afgelopen zaterdag als onderdeel van de CDA-verkiezingscampagne van Harlingen naar Terschelling. Op het dek tussen de stuurhut en het tot passagiersverblijf omgebouwde ruim weerklinkt het stemgeluid van de KRO-voorzitter, oud CDA-minister G. Braks, die nogmaals steun betuigt aan de geplaagde lijsttrekker Brinkman. “We staan om hem heen.” Bij die woorden begint Brinkman te springen, met zijn hoofd te schudden en grimassen te trekken. “Lubbers staat achter me!” roept hij, “Lubbers staat achter me.” Wat later, in het passagiersverblijf benedendeks, is de CDA-leider weer in de plooi. In reactie op de NOVA-uitzending van afgelopen vrijdag waarin premier Lubbers het toekomstig premierschap van Brinkman relativeerde, zegt Brinkman: “Het CDA is met een lijsttrekker in zee gegaan en die is niet op pad gestuurd om alleen eens een leuk tochtje over de Wadden te maken.”

De lijsttrekker denkt dat Lubbers “zekere moeite heeft het stokje over te geven”. “Lubbers heeft afgelopen week weer in Kerkrade gezegd dat hij aan zijn laatste dagen bezig is. Hij is gewoon aan het afkicken, daar kan ik niet geweldig veel nieuws in ontdekken.” Hij voegt eraan toe, alsof hij zeker wil zijn dat Lubbers ook daadwerkelijk vertrekt: “Ik geloof niet dat er in de partij een groot handvol mensen is, die een vierde kabinetsperiode met Lubbers in wil gaan.”

Daar staat tegenover dat uit een recente peiling blijkt dat Lubbers verreweg de grootste steun geniet als eventuele toekomstige premier. Brinkman laat een vermoeide zucht ontsnappen. “Dat is al vier jaar het probleem: het CDA heeft twee mensen in de peiling. Er is nooit een peiling geweest waarin alleen de naam Brinkman viel. Altijd is de schaduw van Lubbers aanwezig. Zullen we het erop houden dat er nog steeds twee kapiteins op het schip zijn?” Lubbers heeft Brinkman ook verweten dat zijn kritiek de afgelopen periode op het kabinetsbeleid contraproduktief was. Hij zou daar slapeloze nachten van gehad hebben. Brinkman reageert gebeten: “Mijn uitspraken zijn tevoren doorgesproken met de partijtop en met Lubbers. Dat is pas nieuws. We zitten gewoon in verschillende rollen.”

“Vier jaar geleden heb ik niet gevraagd om mijn aanwijzing”, aldus Brinkman. “Sindsdien hebben we nou het debat gehad over de vraag hoe vriendschappelijk wij met elkaar omgaan. Daar maken we nu het staartje van mee. Die geschiedenis komt langzaam maar zeker ten einde.”

    • Frank Vermeulen