Eerste Belgische militairen in Brussel terug uit Rwanda

BRUSSEL, 18 APRIL. Op de militaire luchthaven van Melsbroek bij Brussel zijn vanochtend vanuit de Keniaanse hoofdstad Nairobi de eerste 200 Belgische parachutisten teruggekeerd die vorige week hebben geholpen bij de evacuatie van buitenlanders uit Rwanda. De 420 Belgische blauwhelmen die nog vast zitten op het vliegveld van de Rwandese hoofdstad Kigali, zullen waarschijnlijk morgen proberen Rwanda te verlaten. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stemde vrijdagavond in met het vertrek van het Belgische contingent.

In totaal heeft België ongeveer 800 parachutisten ingezet bij de evacuatie-operatie in Rwanda. Omdat ten minste 400 Belgische parachutisten in Rwanda al onder VN-vlag actief waren als blauwhelmen, betekent dit dat de afgelopen week ongeveer tweederde van de Belgische parachutistenbrigade in Afrika zat. Volgens cijfers van het leger zijn met behulp van de militairen zo'n 1.700 burgers uit Rwanda geëvacueerd.

Vlakbij het vliegveld van Nairobi verblijven nu nog ongeveer 600 Belgische militairen. Ze zullen daar waarschijnlijk in ieder geval blijven totdat hun landgenoten veilig zijn weggekomen uit Kigali. Volgens een woordvoerder van het Belgische ministerie van defensie zullen de blauwhelmen waarschijnlijk morgen een poging ondernemen om Rwanda over land te verlaten in de richting van Tanzania. Afgelopen weekeinde werden verkenningsvluchten uitgevoerd boven de route die de kilometers lange kolonne mogelijk zal volgen. Maar er wordt ook rekening gehouden met de mogelijkheid dat alsnog wordt gekozen voor evacuatie door de lucht vanaf het vliegveld van Kigali, afhankelijk van de situatie ter plekke.

De bedoeling is dat het VN-gezag over het vliegveld van Kigali wordt overgenomen door Ghanese blauwhelmen. In Rwanda zijn ongeveer 800 Ghanese militairen aanwezig, van wie 200 zich al op het vliegveld van Kigali bevinden. De VN-vredesmacht in Rwanda bestaat verder uit 900 militairen uit Bangladesh.

Over hun toekomstige taak in het verscheurde land bestaat nog steeds grote onduidelijkheid. De VN-Veiligheidsraad kwam afgelopen vrijdagavond niet veel verder dan het uitgeven van een verklaring waarin “volledig begrip” werd getoond voor de terugtrekking van de Belgische troepen. Twee weken geleden werden tien Belgische parachutisten vermoord door Rwandese soldaten. Onder de Belgische militairen heerst grote bitterheid over de beperkende regels van de VN voor gebruik van geweld, waardoor de blauwhelmen in feite machteloos zouden zijn.