Derde titel van Milan op rij een kwestie van organisatie

ROME, 18 APRIL. Silvio Berlusconi heeft afgelopen weekeinde op alle fronten gewonnen. Een dag na een belangrijke politieke overwinning in Rome, die de weg vrijmaakt voor een kabinet onder zijn leiding, werd zijn club AC Milan voor de derde opeenvolgende keer kampioen, twee speeldagen voor het einde van de competitie.

De man die in 1985 het noodlijdende Milan overnam en er in recordtijd een kampioensclub van maakte, was er gistermiddag niet bij toen Milan in het San Siro stadion met 2-2 gelijkspeelde tegen Udinese. Te vermoeid, zeiden zijn medewerkers. Maar 's avonds kwam hij wel naar een restaurant in Milaan. De vraag die na het applaus op ieders lippen lag: blijft hij voorzitter als hij premier wordt. “Ik hoop dat ze het me toestaan,” zei Berlusconi. “Sportverenigingen worden niet beschouwd als verenigingen met een winstoogmerk. Maar als het nodig is om meer politieke verantwoordelijkheid te krijgen, denk ik er geen moment over na en leg ik het presidentschap neer.”

Dit kampioenschap was niet alleen het eerste zonder Nederlandse inbreng, maar ook het minst spectaculaire van de afgelopen drie jaar. In 32 wedstrijden heeft Milan slechts 36 doelpunten gemaakt, maar acht meer dan hekkesluiter in de Serie A Lecce. De afwezigheid heel het seizoen van Marco van Basten, die voor het feest naar Milaan was gekomen en na afloop Berlusconi in de ramen viel, heeft daarbij een grote rol gespeeld, net als het auto-ongeluk waardoor Lentini een groot deel van de seizoen uitgeschakeld is geweest.

Deze overwinning is vooral de triomf van de verdediging. De lange doelman Rossi, de ervaren libero Baresi, die zijn vijfde scudetto veroverde, vleugelverdediger Maldini en de van Marseille overgenomen verdedigende middenvelder Desailly, die de taak van Rijkaard heeft overgenomen, bleken een vrijwel onneembaar blok. Milan heeft slechts veertien doelpunten tegen, elf minder dan achtervolger Juventus.

“De overwinning dit jaar komt door onze organisatie,” zei trainer Capello. “Wij hebben alles tot in de kleinste details bestudeerd. Niets is aan het toeval overgelaten.” Capello volgde drie jaar geleden Sacchi op, die nu coach van het nationale elftal is. Net als over Sacchi in het begin bestond er veel twijfel over zijn capaciteiten. Maar sinds Capello Milan traint heeft de ploeg slechts vier competitiewedstrijden verloren, dit seizoen slechts twee. “Een van mijn verdiensten is misschien dat ik spelers van dertig jaar en ouder duidelijk heb gemaakt dat ze nog op topniveau kunnen spelen,” zei Capello, met een verwijzing naar Baresi, Tassotti en Massaro. De laatste heeft dit seizoen elf doelpunten voor zijn rekening genomen.

Het was het veertiende kampioenschap van Milan, dat daarmee aartsrivaal Inter inhaalt. Koploper is Juventus, dat 22 keer kampioen is geworden, begin jaren dertig zelfs vijf keer op een rij.

Juventus, tweede, won met liefst 6-1 van Lazio Roma. Drie doelpunten waren van Gianluca Vialli, zijn eerste treffers van het seizoen. De international miste vrijwel het gehele seizoen door een voetblessure. De mooiste goal was van Roberto Baggio, die vier man passeerde. Het tegendoelpunt was van Signori, diens 21e van het seizoen.

Ruud Gullit, licht gekwetst aan de rug, deed niet mee in de wedstrijd van Sampdoria tegen Internazionale (3-1). Sampdoria kwam op 1-0 door Vierchowod, die pittige duels uitvocht met Bergkamp. Battistini maakte gelijk, Evani en Amoruso bezorgden 'Samp' de zege. Jonk kreeg de gele kaart en is komende week, thuis tegen AS Roma, geschorst.

Bryan Roy was de succesvolste van drie Nederlanders tijdens Foggia-Genoa, Roy tegen Van 't Schip en Vink. De laatste twee speelden bij Genoa, mede omdat Skuhravy was geschorst. Roy scoorde twee keer en bracht zijn seizoentotaal op elf.

    • Marc Leijendekker