Chinezen verdacht van moord op toeristen Taiwan

BEIJING, 18 APRIL. De politie van de Oostchinese provincie Zhejiang heeft drie mannen gearresteerd voor de brand op een plezierboot waarbij eind vorige maand 32 mensen om het leven kwamen, onder wie 24 Taiwanese toeristen.

De Chinese premier Li Peng verzekerde vanmorgen dat de schuldigen ernstig zullen worden gestraft. De brand, die aanvankelijk door de Chinese autoriteiten als een ongeluk werd afgedaan, heeft de afgelopen weken geleid tot een ernstige bekoeling van de relatie tussen Taiwan en de Volksrepubliek. Taiwan kondigde vorige week plannen aan om de culturele betrekkingen te bevriezen en een eind te maken aan het toeristisch verkeer met het vasteland.

Zware druk om met een verklaring te komen voor de raadselachtige brand op de plezierboot heeft afgelopen weekend tot de aanhouding van het drietal geleid. De drie mannen, allemaal begin twintig, allemaal afkomstig uit de provincie Zhejiang, worden verdacht van moord, roof en brandstichting. Gewapend met geweren en vlammenwerpers zouden ze de boot hebben geënterd. Geen van de opvarenden overleefde de slachtpartij. (AP, Reuter)