Brazilië herfinanciert schuld met 'Brady bonds'

ROTTERDAM, 18 APRIL. Brazilië heeft een overeenkomst gesloten waardoor 49 miljard dollar (94 miljard gulden) aan schulden door 750 banken wordt geherfinancierd. Daarmee is een eind gekomen aan tien jaar onzekerheid tussen het BrazilIë in de internationale financiële wereld.

Het land zal zijn schulden terugbetalen met de uitgave van speciale obligaties die het Amerikaanse ministerie van financiën als onderpand zal aannemen. Soortgelijke Brady bonds, genoemd naar de voormalige Amerikaanse minister van financiën, Nicolas Brady, waren ook succesvol bij de herstructurering van de schulden van Argentinië en Mexico. Gezien de verkiezingen van dit jaar en de onzekerheid over het regeringsbeleid van de komende jaren is het twijfelachtig of de uitgave van de obligaties ook in Brazilië succesvol zullen zijn.

“Een mijlpaal in het voordurende hervormingsprogramma”, zo omschreef de nieuwe Braziliaanse minister van financiën, Rubens Picupero de overeenkomst. William R. Rhodes, vice-voorzitter van Citibank, die als onderhandelaar optrad, noemde het 'een historische dag voor Brazilië, omdat het land nu in staat wordt gesteld de betrekkingen met de internationale financiële wereld te verbeteren”.

De totale schuld van Brazilië bedraagt nu 120 miljard dollar. Door de hoge rentelasten is het land niet in staat de inflatie in te perken. Vorige week woensdag voorkwam de linkse oppositie dat het Braziliaanse parlement de grondwet zou wijzigen om staatsbedrijven te privatiseren en buitenlandse investeerders naar het land toe te trekken.