Badmintoncoach stelt eisen aan top

DEN BOSCH, 18 APRIL. In mei gaat de stofkam door de nationale badmintonploeg. Bondscoach Franssen maakte op de slotdag van het Europees kampioenschap bekend, dat de hogere trainingseisen aan de selectiespelers daadwerkelijk zullen worden gecontroleerd. “Als ze niet bereid zijn om als ware topsporters te leven, heeft dat consequenties”, stelde Franssen zich hard op.

Onder het feit dat hij zelf de laatste tijd nogal onder vuur ligt, bleef Franssen onbewogen. “Ik hoef de populariteitsprijs niet te winnen. Mijn ideeën over topsport zijn bekend. Daar zit op zich niks revolutionairs in. Wie niet hard genoeg wil werken, is kansloos om de top te bereiken. Dat deze boodschap niet door iedereen omarmd wordt, begrijp ik best. Maar daarom is het nog niet minder waar. Ik heb een paar weken geleden de selectie behoorlijk onder handen genomen. Er was sprake van een zekere verslapping. Ik ben ervan overtuigd, dat mijn woorden effect hebben gehad op het succes van dit EK.”

Promotie naar de A-poule, zeven kwartfinales en twee bronzen medailles vormden de Oranje-oogst van het Bossche evenement. Hiermee toonde Franssen zich uiterst tevreden. De bondscoach noemde het alleen 'merkwaardig' dat Jeroen van Dijk zo tevreden was geweest over de verloren partij tegen de Engelsman Nielsen. Franssen: “Jeroen was weliswaar geplaatst als nummer 5 tot en met 8, maar door het wegvallen van Stuer-Lauridsen en Hall had hij als doelstelling de halve finale moeten hebben en niet het bereiken van de kwartfinale. Het is nogal raar om te zeggen dat winst niet in de planning paste.”

Veel meer woorden wenste Franssen niet aan Van Dijk te wijden. Eerst gaat hij, samen met topsportcoördinator Van Dooremalen en manager Wiggers, met de Rotterdamse prof om de tafel zitten. De bondscoach wenste gistermiddag niet op dit gesprek vooruit te lopen. Wel zei hij niets uit te sluiten, ook niet mogelijke sancties aan het adres van Van Dijk.

De meest succesvolle speelster uit de nationale ploeg was Erica van den Heuvel. De Brabantse, die in het verleden succes boekte met Eline Coene, veroverde bronzen medailles in het vrouwendubbel en in de mixed. Ze kondigde aan naar Zweden te gaan voor trainingssessies met haar nieuwe partner Maria Bengtsson. “We willen volgend jaar bij de wereldkampioenschappen ook in de prijzen vallen.” Op de suggestie voor de Olympische Spelen in Atlanta een dubbel te gaan vormen met Astrid van der Knaap reageerde ze niet negatief: “Dat is een aardig idee zijn. Per slot van rekening mogen Bengtsson en ik in Atlanta niet samen spelen.”

De organiserende NBB, die met bijna negenduizend betalende toeschouwers een succesvol EK organiseerde, verraste op de slotdag de internationale badmintonwereld met een revolutionair plan voor de wereldkampioenschappen. Toernooidirecteur Bakker maakte bekend dat de NBB bij voorkeur in 1999 het WK wil organiseren met voor het eerst in de geschiedenis een fikse prijzenpot voor de spelers. Bakker denkt vierhonderdduizend dollar. “De tijd is rijp voor een meer commerciële aanpak. De Grand Prix finales in Azië hebben al een enorme prijzenpot en het is niet meer dan logisch dat ook het WK voor de spelers aantrekkelijker wordt gemaakt.” De badmintontop reageerde enthousiast op dit 'tennis-model'. Europees kampioen Hoyer-Larsen (Denemarken): “Geldprijzen zorgen voor meer belangstelling van publiek en media.” Finalist Johansson (Zweden): “De badmintonwereld heeft vijftien jaar geleden de slag verloren. We zijn gepasseerd door de tafeltennissport. Dit plan kan voor een ommekeer zorgen.”

    • Ted van der Meer