Aandelenkoersen Damrak omhoog door sterke dollar

AMSTERDAM, 18 APRIL. Op de Amsterdamse effectenbeurs zijn de aandelenkoersen vanmorgen licht gestegen in het spoor van de beurzen in Londen en Frankfurt. De stijging van de dollar hielp vooral de internationale ondernemingen omhoog.

AMSTERDAM De Amsterdam EOE-index (AEX) bereikte vanmorgen kort na de opening een hoogste niveau op 428,43 punten, na een slot op 425,12. De vroege stijging was het gevolg van een sterke opening in Londen en van kooporders die nog waren blijven liggen van vrijdag, toen een aantal optie-contracten afliep. Kort daarna vlakte de stijging van de index van de 25 meest actieve fondsen af tot 427,16 punten rondom het middaguur.

Vele beleggers worden nog steeds geplaagd door onzekerheid over het toekomstige rentepeil en de angst dat een hogere rente een einde maakt aan de beurshausse. De renteverlagingen in Nederland en Duitsland vorige week heeft de beleggers niet kunnen geruststellen, omdat de handel een verdere rentestijging in de Verenigde Staten vreest. Twee kleine rentestijgingen, in februari en maart, in de VS maakten een knik in de aandelenstijgingen van het laatste jaar.

De hogere dollar hield de koersen vanmorgen op peil op een beurs, die met zijn internationale ondernemingen extreem dollargevoelig is. Koninklijke Olie schoot met 2,80 omhoog naar 210,30 gulden. Ook Unilever, Philips, Akzo en KLM waren hoger. In Philips werd ook behoorlijk gehandeld. Kort na de opening van de beursvloer gingen er al ruim 1 miljoen stukken over de toonbank. Het elektronicafonds werd gevraagd op de goede vooruitzichten. De koers bereikte op 57,60 gulden een winst van een gulden.

Nedlloyd, dat al enige tijd goed in de markt ligt door de betere vooruitzichten en een recent positief analistenrapport van een Brits effecetenhuis, noteerde een plus van 1,50 op 76,40 gulden. Begin januari bereikte het transportfonds een niveau van 58,60 gulden. Pakhoed was in de aanbieding na het mislukken van Franse overnameplannen. Beleggers reageerden teleurgesteld en Pakhoed liet 0,80 liggen op 50,70 gulden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot hoger. De Nikkei-index van 225 aandelen steeg met 112,73 punten ofwel 0,6 procent tot 20.277,36. Het koersgemiddelde bereikte in de loop van de dag een hoogtepunt van 20.495, maar zakte later weer terug als gevolg van technische factoren.