Zojuist verschenen

Abraham Joshua Heschel: In het licht van zijn aangezicht. De betekenis van het gebed in de joodse gedachtenwereld

160 blz., Bijleveld, ƒ 25,50

De in 1972 overleden Amerikaanse, joodse filosoof en talmoedgeleerde Heschel (geboren in Warschau en opvolger van Martin Buber aan het Jüdische Lehrhaus in het vooroorlogse Frankfurt) omschrijft bidden als het bereiken van een hoger niveau van leven en dat niveau als de hoogte van Gods gezichtspunt. Heschel is zich ervan bewust dat steeds minder mensen met het bestaan van God bekend zijn, en zeggen: God zal ons een zorg zijn. Maar hoe meer afvalligen, hoe meer het de mensheid volgens Heschel een grote zorg is geworden. “We zijn bezorgd over ons gebrek aan zorg, ongerust over ons gebrek aan onrust”. Heschels verhandeling over het gebed is een aaneenschakeling van zulke uitdagende paradoxen en andere wijsheden.